Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

FIFA zet in op doorontwikkeling VAR

KNVB Media
KNVB Media
6 februari 2020, 21:15

De Working Group for Innovation Excellence kwam voor het eerst bijeen. - Foto: FIFA Media

Wereldvoetbalbond FIFA heeft donderdag in Zürich een nieuwe werkgroep in het leven geroepen, de Working Group for Innovation Excellence. Doel van deze speciale werkgroep is de doorontwikkeling van het Video Assistant Referee (VAR)-systeem.

De VAR is inmiddels in veel landen/competities ingevoerd en speelt een belangrijke rol in het vergroten van de transparantie en het verhogen van de kwaliteit van het voetbal. De technologie biedt niet alleen een ondersteunend hulpmiddel om het besluitvormingsproces van de scheidsrechters te verbeteren, maar vergroot ook de eerlijkheid van de sport. 

Meer informatie, grotere snelheid en betaalbaarheid

De technologische ontwikkelingen in (en buiten) het voetbal gaan echter razendsnel. De FIFA heeft daarom besloten de Working Group for Innovation Excellence in het leven te roepen. Het pilotproject van deze groep is de ontwikkeling van de volgende generatie VAR-technologie, die in 2022 operationeel zou moeten zijn. De drie belangrijkste uitgangspunten waarmee de werkgroep aan de slag gaat zijn:

  1. voortdurende ontwikkeling van aanvullende en meer nauwkeurige informatie ter ondersteuning van het besluitvormingsproces,
  2. het beoordelingsproces zo efficiënt mogelijk maken,
  3. de VAR-technologie meer betaalbaar maken zodat het systeem op alle niveaus van het voetbal kan worden ingezet.

Secretaris-generaal Gijs de Jong maakt deel uit van de werkgroep.

Alle deelnemers in de werkgroep hebben ervaring met de VAR, interesse getoond in het proactief ondersteunen van de FIFA bij de ontwikkeling van de volgende generatie VAR-technologie en een intentieverklaring met FIFA ondertekend. Tot de dertien deelnemende organisaties behoren - naast de spelregelorganisatie IFAB en de KNVB - onder andere de Aziatische voetbalbond, de Braziliaanse voetbalbond, de Afrikaanse voetbalbond, de Engelse Premier League, de Duitse voetbalbond, de Amerikaanse Major League Soccer, de Zuid-Amerikaanse voetbalbond, de Spaanse voetbalbond en de UEFA. Namens de KNVB hebben secretaris-generaal Gijs de Jong en manager kennis & innovatie Giel Kirkels zitting in de werkgroep.

WK 2019 eerste testevenement

Het FIFA-wereldkampioenschap voor clubteams van 2019 diende als het eerste officiële testevenement voor het innovatietraject: tijdens het toernooi werden de eerste offline tests met halfautomatische buitenspeldetectie, nieuwe camerahoeken en VAR-technologie uitgevoerd en werden nieuwe manieren onderzocht om de fans in het stadion te informeren. In 2020 zullen, in nauwe samenwerking met de leden van de werkgroep, aanvullende testevenementen worden georganiseerd.

Een samenvatting van deze testresultaten zal later dit jaar worden gepresenteerd tijdens de jaarlijkse vergadering van de internationale spelregelorganisatie IFAB en vervolgens worden gedeeld met alle bonden en competities die de VAR gebruiken of geïnteresseerd zijn in het onderwerp.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen