Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Minder VAR-ingrepen eerste competitiehelft Eredivisie

KNVB Media
KNVB Media
9 januari 2020, 15:58

De Video Assistant Referee (VAR) heeft de eerste helft van de competitie in de Eredivisie in 153 wedstrijden 42 keer ingegrepen. - Foto: KNVB Media

De Video Assistant Referee (VAR) heeft de eerste helft van de competitie in de Eredivisie in 153 wedstrijden 42 keer ingegrepen. Dat zijn negen ingrepen minder dan de 51 in de eerste competitiehelft van het seizoen 2018-2019. De 42 VAR-ingrepen leidde 37 keer tot een juiste beslissing van de scheidsrechter.

Eerlijker en sportiever

Van de 42 ingrepen leverde het VAR-advies vijf keer niet de juiste beslissing op. Samen met de twaalf keer dat de VAR onterecht niet ingreep, betekent dat zeventien fouten. “Het aantal fouten willen we uiteraard omlaag brengen”, zegt coördinator scheidsrechterszaken Dick van Egmond. “We zijn pas anderhalf jaar onderweg. Duidelijk is al dat de VAR gedurende een heel seizoen het voetbal eerlijker en sportiever maakt. Het lost echter niet alle problemen op en er blijft bij sommige incidenten ruimte voor interpretatie.”

Vernieuwingen

In de eerste seizoenshelft is in de Eredivisie begonnen met VAR-communicatie op de videoschermen in de stadions. Op de schermen van de meeste clubs wordt nu aangegeven wat de reden van de VAR-ingreep is, zodat duidelijk is waarom het spel stilligt. Daarnaast wordt in samenwerking met de clubs en de Eredivisie CV bekeken wat de mogelijkheden zijn om gebruik te gaan maken van buitenspelsoftware en (in alle stadions) zestienmetercamera’s.

VAR-cijfers seizoen 2018/2019 VAR-cijfers seizoen 2018/2019 Kijk hier naar de cijfers van de VAR in seizoen 2018/2019

Veelgestelde vragen VAR Veelgestelde vragen VAR Kijk hier voor de antwoorden op veelgestelde vragen over de VAR.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen