Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB start tijdens Johan Cruijff Schaal pilot met VAR-communicatie in stadion

KNVB Media
KNVB Media
25 juli 2019, 9:00

Als er zaterdag een VAR-moment is, zal dit duidelijk gemaakt worden op het videoscherm in het stadion. - Foto: KNVB Media

De KNVB start tijdens de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal met een pilot om de VAR-momenten in het stadion te verduidelijken. Elk VAR-moment zal op de videoschermen in het stadion schriftelijk getoond worden. Op deze manier moeten VAR-beslissingen voor fans op de tribune beter inzichtelijk worden.

Eén van de verbeterpunten die voortkwamen uit het eerste seizoen VAR in de Eredivisie, was dat het publiek beter geïnformeerd wilde worden over VAR-situaties. Te vaak wisten toeschouwers niet precies waarom de VAR ingreep. Een manier om daar meer duidelijkheid over te verschaffen, is het vertonen van de VAR-beslissing op de videoschermen in het stadion.

Situaties

Op het moment dat de VAR contact zoekt met de scheidsrechter over een mogelijke herziening van een beslissing, voert de assistent-VAR vanuit het ARAG KNVB Replay Center per tablet in om welke situatie het gaat. Bijvoorbeeld: ‘mogelijke strafschop vanwege handsbal’ of ‘mogelijke rode kaart vanwege overtreding’. Dit bericht wordt rechtstreeks gepubliceerd op de videoschermen.

In overleg met de clubs wordt gekeken wanneer de VAR-communicatie op videoschermen als vast onderdeel bij de Eredivisiewedstrijden kan worden aangeboden.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen