Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Koninklijke HFC wint finale Future Rules Football League

KNVB Media
KNVB Media
20 juni 2019, 10:50

De talenten van de Koninklijke HFC wonnen woensdagavond de finale van de Future Rules Football League - Foto: KNVB Media

Een uitbal bij de finale van de Future Rules Football League-finale op de KNVB Campus in Zeist. “Dribbel, dribbel”, coacht een speler van Koninklijke HFC zijn ploeggenoot. De dribble-in is één van de potentiële nieuwe spelregels die tijdens de competitie zijn getest. Voor de spelers blijkt het een kwestie van gewenning.

In 34 wedstrijden van Onder 23-teams uit de Bollenstreek en omgeving is het gebruik van andere spelregels dan de voetballers gewend zijn toegepast. Zo ook bij de finale tussen Koninklijke HFC en Westlandia (2-0). Puur om te kijken of het de snelheid van het spel verhoogt en of het voor meer respect voor arbitrale beslissingen zorgt. Neem die dribble-in; de vervanger van de ingooi. Maar ook selfpassing en tijdstraffen zijn onder een vergrootglas gelegd.

Koninklijke HFC besliste de finale tegen Westlandia pas in de slotfase van het duel.

Selfpassing betekent het zelf voortzetten van bijvoorbeeld een vrije trap of de uittrap van een keeper. Tijdstraffen zijn er in twee categorieën: vijf minuten, als er een gele kaart wordt getrokken, of tien minuten bij rood.

Innovatiecentrum

Koninklijke HFC en Westlandia nemen het in deze finale tegen elkaar op onder toeziend oog van onder anderen Lukas Brud (secretaris-generaal van IFAB), Gijs de Jong (secretaris-generaal van KNVB) en Pieter Zwart (hoofdredactie Voetbal International). Die hebben in de twee uur voor aanvang van het duel onderdeel uitgemaakt van een bijeenkomst in het innovatiecentrum over mogelijke vernieuwingen in voetbal.

Het is een finale van twee keer dertig minuten die pas in de laatste minuten wordt beslist. Met onder meer een strafschop in de slotseconden. Er worden na rust twee tijdstraffen uitgedeeld vanwege gele kaarten. Het zorgt ervoor dat de ploegen een plan moeten hebben; enerzijds hoe weer ik mij tegen een man meer, anderzijds hoe speel ik het uit tegen een man minder?

Innovatiefste speler van het jaar

Huib Oversloot heeft dit soort situaties volgens de organisatoren van de Future Rules Football League tijdens de eerder gespeelde wedstrijden het best ingeschat. De speler van ARC uit Alphen aan den Rijn wordt tijdens de bijeenkomst in het innovatiecentrum beloond. Toepasselijk: niet met een prijs voor beste, maar voor innovatiefste speler van het jaar.

Gijs de Jong reikte de schaal uit aan de Koninklijke HFC.

Koninklijke HFC viert de winst van de Future Rules Football League met een schaal die wordt uitgereikt door secretaris-generaal De Jong van de KNVB. Het clublied van de Haarlemmers wordt vervolgens ingezet. Na al die dinsdagen waarop ze met een Onder 23-team hebben gestreden voor deze finaleplek, is het tijd voor een feestje.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen