Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

ARAG KNVB VAR MOMENT: Afgekeurd doelpunt Ziyech

KNVB Media
KNVB Media
29 april 2019, 19:30
2:21

Scheidsrechter Jochem Kamphuis kende in eerste instantie het doelpunt toe aan Ajax. - Foto: KNVB Media

Iedere week kijken we met unieke beelden terug op het ARAG KNVB VAR MOMENT. Wat gebeurt er precies als de VAR in actie komt en wat zijn de juiste procedures? Het VAR-moment van deze week komt uit de wedstrijd Ajax – Vitesse.

In de 59ste minuut van de wedstrijd is Ajax in balbezit op de helft van Vitesse. Bij een tussenstand van 3-0 speelt Frenkie de Jong zijn ploeggenoot Hakim Ziyech de bal toe, die op zijn beurt Kasper Dolberg aanspeelt met een breedtepass. Dolberg schiet op doel, maar de bal komt via Vitesse-verdediger Jake Clarke-Salter terug voor de voeten van Ziyech, die voor open doel binnenschiet. Scheidsrechter Jochem Kamphuis kent het doelpunt toe aan Ajax.

Buitenspel Ziyech

Vanuit Zeist bekijkt VAR Pol van Boekel de situatie voorafgaand aan het doelpunt nog eens vanuit verschillende camerahoeken. Hij constateert dat Ziyech zich in buitenspelpositie bevindt op het moment dat Dolberg de bal schiet. Clarke-Salter probeert een doelpunt te voorkomen en blokt daarbij de bal. In zo’n situatie blijft er sprake van strafbaar buitenspel.

Na overleg met de assistent-VAR maakt Van Boekel Kamphuis duidelijk dat er sprake is van buitenspel. Omdat het hier om een feitelijke waarneming gaat, namelijk buitenspel, hoeft Kamphuis niet naar het scherm. Hij luistert naar het advies van Van Boekel en keurt terecht het doelpunt af.

Video Assistant Referee (VAR) Video Assistant Referee (VAR) Kijk hier voor meer informatie over de VAR.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen