Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

ARAG KNVB VAR Moment: Geen doelpunt voor Vitesse

KNVB Media
KNVB Media
25 februari 2019, 19:30
1:22

Edwin van de Graaf keurde de treffer van Vitesse op aanwijzing van VAR Kevin Blom af. - Foto: KNVB Media

Iedere week kijken we met unieke beelden terug op het ARAG KNVB VAR moment. Wat gebeurt er precies als de VAR in actie komt en wat zijn de juiste procedures? Het VAR-moment van deze week komt uit de wedstrijd FC Emmen – Vitesse.

In de 77e minuut van de wedstrijd onderschept Vitesse-middenvelder Matus Bero de bal op de eigen helft. De middenvelder ziet zijn ploeggenoot Bryan Linssen de diepte ingaan en geeft een steekpass. Linssen neemt de bal mee en gaat samen met Martin Odegaard op het doel van FC Emmen af. Linssen legt de bal af en Odegaard schiet de 0-3 binnen. 

Buitenspel

Op dat moment bekijkt VAR van dienst Kevin Blom de situatie voorafgaand aan het doelpunt nog eens. In het Replay Center in Zeist merkt Blom op dat Linssen, op het moment dat Bero hem wegstuurt, buitenspel staat. De daaropvolgende aanval en het doelpunt van Odegaard mogen dus geen doorgang vinden.

Blom zoekt contact met scheidsrechter Edwin van de Graaf en maakt hem duidelijk dat er een buitenspelsituatie voorafgaat aan het doelpunt van Vitesse. Van de Graaf luistert naar de VAR en keurt het doelpunt van Odegaard daarop af. Het wordt hierdoor geen 0-3 voor Vitesse, maar er volgt een vrije trap voor FC Emmen.

Goede samenwerking

Dick van Egmond, coördinator scheidsrechterszaken: “Dit is een erg goede samenwerking tussen de scheidsrechter en de VAR. Wanneer de scheidsrechter of assistent-scheidsrechter een situatie voorafgaand aan een doelpunt niet volledig heeft waargenomen, is de VAR er om hen te ondersteunen. In dit geval hoeft Van de Graaf niet naar de kant om de beelden te bekijken, want het gaat hier om een feitelijke vaststelling van buitenspel. Het doelpunt is dus terecht afgekeurd.”

Video Assistant Referee (VAR) Video Assistant Referee (VAR) Kijk hier voor meer informatie over de VAR.

Word scheidsrechter!

Lijkt het je leuk om wedstrijden te fluiten? Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Klik dan hieronder voor meer informatie!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen