Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

ARAG KNVB VAR Moment: Strafschop voor Ajax

KNVB Media
KNVB Media
18 februari 2019, 19:30
1:28

Siemen Mulder kende Ajax een strafschop toe na ingrijpen van de VAR. - Foto: Soccrates Images

Een vermeende handsbal? Mogelijke rode kaart? Wel of geen terechte goal? In de control room van het ARAG KNVB Replay Center kijken altijd twee extra paar ogen mee met de wedstrijd: de Video Assistent Referee (VAR) en zijn assistent (AVAR). Maar wat gebeurt er precies als de VAR daadwerkelijk in actie komt en wat zijn de juiste procedures? Wekelijks kijken we terug met de unieke beelden en geluid in het ARAG KNVB VAR moment. Het VAR-moment van deze week komt uit de wedstrijd Ajax – NAC Breda.

In de 35ste minuut is Ajax in de aanval. Net buiten het strafschopgebied wordt Frenkie de Jong neergehaald door Gianluca Nijholt. Scheidsrechter Siemen Mulder kent Ajax een vrije trap toe. Hakim Ziyech neemt de vrije trap en ziet zijn schot in de muur belanden.

Elleboog

Voor dit soort situaties is de VAR uitgevonden

Op dat moment bekijkt VAR Rob Dieperink de beelden van de situatie nog eens. De videoscheidsrechter ziet dat NAC-speler Dorian Dervite na de vrije trap van Ziyech de bal wegslaat met zijn elleboog, waardoor de bal het doel niet kan bereiken. De VAR constateert een handsbal binnen het strafschopgebied van NAC. Dieperink adviseert Mulder vervolgens om de beelden te gaan bekijken.

Mulder bekijkt de beelden op het scherm naast het veld in de Johan Cruijff ArenA. De scheidsrechter is het met de VAR eens, geeft Dervite een gele kaart en kent een strafschop toe aan Ajax. Deze strafschop wordt benut door Dusan Tadic, die daarmee de stand van 1-0 op het scorebord brengt.

Coördinator scheidsrechterszaken Dick van Egmond: "Voor dit soort situaties is de VAR uitgevonden. Soms ziet de scheidsrechter het niet en op dat soort momenten is de steun van de VAR cruciaal. In dit geval is er goed gehandeld door de scheidsrechter en de VAR."

On-field review

Ook bij de wedstrijd sc Heerenveen – PSV greep de VAR in. Bij een 2-0 voorsprong voor SC Heerenveen, lijkt Denzel Dumfries de aansluitingstreffer voor PSV te maken. Scheidsrechter Jochem Kamphuis ziet geen reden om het doelpunt af te keuren. Op dat moment grijpt VAR Siemen Mulder in. Na het bekijken van de herhalingen wordt duidelijk dat Dumfries buitenspel staat op het moment dat de bal doorgekopt wordt. Mulder laat dit weten aan Kamphuis, die daarop het doelpunt alsnog afkeurt.

Jochem Kamphuis keurde een doelpunt van PSV af, nadat de VAR buitenspel had geconstateerd.

Dat de scheidsrechter in de wedstrijd Ajax – NAC wel naar het beeldscherm naast het veld werd geroepen, en bij het afgekeurde doelpunt van PSV niet, heeft een logische verklaring. Van Egmond: "Het verschil tussen de situaties is dat het bij Ajax - NAC gaat om een interpretatie van wel of geen strafbaar hands. Bij sc Heerenveen - PSV gaat het om een feitelijke vaststelling dat de speler buitenspel staat. Hiervoor hoeft de scheidsrechter dus niet naar de kant."

Video Assistant Referee (VAR) Video Assistant Referee (VAR) Kijk hier voor meer informatie over de VAR.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen