ARAG KNVB VAR moment: Geen buitenspel bij Ajax-ADO Den Haag

KNVB Media
KNVB Media
3 december, 19:30
0:57

Pol van Boekel was de scheidsrechter bij Ajax - ADO. - Foto: KNVB Media

Een vermeende handsbal? Mogelijke rode kaart? Wel of geen terechte goal? In de control room van het ARAG KNVB Replay Center kijken altijd twee extra paar ogen mee met de wedstrijd: de Video Assistent Referee (VAR) en zijn assistent (AVAR). Maar wat gebeurt er precies als de VAR daadwerkelijk in actie komt en wat zijn de juiste procedures? Wekelijks kijken we terug met de unieke beelden en geluid in het ARAG KNVB VAR moment.

In deze clip is goed te zien hoe de samenwerking tussen (A)VAR en VAR en het proces werkt. In de clip is het doelpunt van Donny van de Beek te zien, de 4-1 van Ajax.

Nieuwe spelsituatie

De VAR heeft hier goed contact met de scheidsrechter en zijn assistenten over het wel of niet buitenspel staan van Donny van de Beek. De scheidsrechter maakt hier de goede beslissing door de goal van Van de Beek in te schatten als een 'nieuwe spelsituatie'. Dit betekent dat, onafhankelijk of Van de Beek wel of niet buitenspel staat, er een nieuwe spelsituatie ontstaat omdat de verdediger van ADO een realistische kans had op het verwerken van de bal. Hierdoor ontstond er automatisch een nieuwe spelsituatie, waardoor het doelpunt reglementair wordt goedgekeurd.

Video Assistant Referee (VAR)Kijk hier voor meer informatie over de VAR.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven