Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Opleiding voor video-assistenten en vernieuwd licentiesysteem

KNVB Media
KNVB Media
1 juni 2015, 14:45

Foto:

Alle clubs uit het betaald voetbal en de KNVB hebben vandaag onder meer besloten dat er een opleiding komt voor video-assistenten, een vernieuwd licentiesysteem en een databank die voor de clubs beschikbaar is, met daarin de tuchtrechtelijke uitspraken in het voetbal. Deze en andere besluiten werden genomen tijdens de Algemene Vergadering Betaald Voetbal (AVBV) die twee keer per jaar plaatsvindt. Hieronder een weergave van de genomen besluiten.

Voortzetting Arbitrage 2.0

Het Nederlandse betaald voetbal gaat volgend seizoen door met het project Arbitrage 2.0, waarbij er meer aandacht komt voor de verdere ontwikkeling van de video-assistent. De clubs en de KNVB besloten dat na evaluatie van de afgelopen twee jaar, waarin zij ervaring opdeden met de videoassistent, de 5e en 6e official en doellijntechnologie.

Directeur betaald voetbal Bert van Oostveen van de KNVB: “We gaan komend seizoen door met het aantonen van de toegevoegde waarde van het gebruik van videobeelden door de arbitrage. Nieuw is dat we een opleiding opzetten voor videoassistenten en dat we verder uitwerken op welke momenten de videoassistent de scheidsrechter adviseert. Het idee achter deze nieuwe initiatieven is om maximaal voorbereid te zijn op een live-test, die we, zodra de IFAB daar toestemming voor geeft, nog steeds graag willen doen.” De inzet van doellijntechnologie en de 5e en 6e official krijgt hetzelfde karakter als afgelopen seizoen. Doellijntechnologie wordt in de eerste helft van seizoen ingezet in de Amsterdam ArenA en de tweede helft in Stadion Feijenoord. Vijfde en zesde officials worden vanaf de kwartfinale van de KNVB beker en de finalewedstrijden van de play-offs aangesteld.

Vernieuwd licentiesysteem

De vergadering heeft overeenstemming bereikt over de hoofdlijnen van een vernieuwd licentiesysteem, dat waarschijnlijk vanaf seizoen 2016/2017 of seizoen 2017/2018 zijn intrede doet. Uitgangspunten zijn het waarborgen van de continuïteit en integriteit van de betaald voetbalcompetities, een licentieproces dat eenvoudiger en transparanter is, voorwaarden die aansluiten bij die van UEFA en maatwerk per divisie. In het vernieuwde licentiesysteem gaan de voorwaarden voor clubs in de Eredivisie aansluiten bij de systematiek van UEFA en worden Eerste divisieclubs de komende jaren ondersteund in het verbeteren van hun financiële positie en het ontwikkelen van adequate financiële administratie. De verdere invulling en details werken de clubs en KNVB de aankomende periode verder uit.

Transparantere tuchtrechtspraak

Met ingang van seizoen 2015/2016 worden alle uitspraken van de tuchtcommissie en commissie van beroep gepubliceerd. “De tuchtrechtelijke organen van de KNVB behandelen iedere zaak op exact dezelfde wijze”, zegt Van Oostveen. “Maar we horen soms onbegrip. Waarom krijgt de ene club bijvoorbeeld wel een boete en de andere niet? Die onduidelijkheid willen we wegnemen door de uitspraken te publiceren. Dan kan iedereen zelf de motivatie van de tuchtrechtelijke organen lezen en zaken met elkaar vergelijken.”

Ook worden de leden van de tuchtcommissie meer betrokken bij de dagelijkse praktijk in het voetbal om ze inzicht te geven in de praktijk. Bijvoorbeeld door mee te lopen met de veiligheidsorganisaties op wedstrijddagen. Daarnaast komt er meer toelichting op het moment dat de aanklager betaald voetbal een vooronderzoek start op basis van televisiebeelden.

Aandacht voor eigendomsstructuren 

De KNVB heeft tijdens de vergadering aandacht gevraagd voor de ontwikkelingen rondom eigendomsstructuren in het Nederlandse voetbal. De KNVB wil hierover in overleg met de Eredivisie CV (ECV), Coöperatie Eerste Divisie (CED) en met de Federatie van Betaald Voetbal Organisaties (FBO). Van Oostveen: “De recente ontwikkelingen in het voetbal leiden soms tot vraagtekens bij de motivatie en ambities van nieuwe clubeigenaren. Op korte termijn nodigt de KNVB de directies en toezichthouders van de ECV, CED en GBO uit om met open vizier te praten over de koers die we in Nederland willen varen. Enerzijds willen we dan de huidige regelgeving in Nederland bespreken. Anderzijds willen we de verantwoordelijkheid bespreken van clubbestuurders in hun afweging of een nieuwe aandeelhouder past bij de club. Zowel op het gebied van financiën, ambities, de clubcultuur, de medewerkers en de supporters.”

Verbod op winstpremie door andere club

Vanaf seizoen 2015/2016 is het volledig verboden dat een club geld biedt of geld aanneemt in ruil voor het doen van de sportieve plicht. Zo’n verbod gold al voor het opzettelijk verliezen of gelijkspelen van een wedstrijd, maar geldt nu ook voor een zogenaamde ‘winstpremie’. Dit besluit is in lijn met een uitspraak van het CAS in de zaak tegen het Turkse Eskisehirspor. Het CAS stelt in de uitspraak dat ‘third party incentive bonus’ een bedreiging vormt voor de integriteit van het voetbal en het beginsel van fair play. Clubs die zich schuldig maken aan het accepteren van een ‘third party incentve bonus’, kunnen op basis van de uitspraak van het CAS worden uitgesloten van deelname aan Europese competities.

Begroting 2015/2016

Tijdens de vergadering is de begroting betaald voetbal 2015/2016 door de afgevaardigden goedgekeurd.

Meer informatie over:

"


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen