Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB Replay Center wordt klaargestoomd voor nieuw seizoen

Stephan Oexman
KNVB Media
19 mei 2018, 15:37

De videoscheidsrechter is dit weekend nog actief vanuit Hilversum. - Foto: KNVB Media

Dit weekend, bij de finales van de play-offs, is de videoscheidsrechter voorlopig voor het laatst actief vanuit Hilversum. De bouw van het KNVB Replay Center op de Campus in Zeist is in volle gang.

Op 19 maart werd de invoering van de Video Assistant Referee bij alle Eredivisie-wedstrijden definitief. In amper vijf maanden tijd moet de control room volledig worden opgebouwd. De eerste officiële wedstrijd waarbij gebruik gemaakt zal worden van het KNVB Replay Center is immers al op 4 augustus, bij de strijd om de Johan Cruijff Schaal.

Kort tijdsbestek

“Dat is een superkort tijdsbestek”, zegt Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB. “Voor 19 maart hadden we alles klaar staan, zodat we bij een ‘go’ van de clubs alles direct in gang konden zetten. Halverwege juli moet alles klaar zijn, zodat we het nog uitgebreid kunnen testen.”

De komst van het Replay Center naar de KNVB Campus is een primeur. Hiermee wordt de KNVB de eerste voetbalbond met een control room op het eigen terrein. Met medewerking van onder andere KPN, FOX Sports en HawkEye wordt Innovatiecentrum #11 momenteel volledig herbouwd, zodat in het nieuwe seizoen het KNVB Replay Center vanaf de Johan Cruijff Schaal en de eerste Eredivisie-speelronde volledig operationeel kan zijn.

Het KNVB Replay Center, waar in een ovale vorm zes werkplekken naast elkaar komen, is in opbouw.

Op z’n Nederlands

We werken op allerlei vlakken slim samen met andere partijen

“Op de lange termijn – we  werken aan contracten voor de komende vijf jaar – is dit efficiënter”, zegt De Jong over de keuze voor het KNVB Replay Center. “Ook hebben we in Nederland een glasvezelverbinding en dat is er nog niet in alle landen. We zijn nu druk bezig om die lijnen, hier in Zeist en bij de stadions waar nog nodig, aan te leggen. We werken op allerlei vlakken slim samen met andere partijen, om de kosten zoveel mogelijk te drukken. Op z’n Nederlands, dus.”

In totaal worden er zes werkstations gecreëerd in de control room, waarmee er bij vijf Eredivisie-wedstrijden tegelijk een videoscheidsrechter actief kan zijn. Eén werkstation zal als back-up voor noodgevallen fungeren. Alleen in de 33ste en 34ste speelronde van de Eredivisie volstaat het Replay Center niet volledig. In die gevallen zal er een videoscheidsrechter komen op locatie of vanuit Hilversum.

Jeugdtoernooien

Het Replay Center is niet de enige voorbereiding die richting volgend seizoen wordt getroffen voor de VAR. De IFAB schrijft bijvoorbeeld voor dat een (video)scheidsrechter ervaring moet hebben met die rol voor hij daarmee actief kan zijn in een officiële wedstrijd. Daarvoor worden deze maanden enkele jeugdtoernooien gebruikt. Zo waren er tijdens de Future Cup van Ajax videoscheidsrechters actief en zullen er ook dit weekend bij ICGT in Uitgeest, een internationaal jeugdtoernooi, videoscheidsrechters opgeleid worden.

Het doet soms bijna surrealistisch aan, een stukje techniek bij een jeugdtoernooi waar in de Champions League-finale niet eens gebruik van gemaakt kan worden. “Maar die jeugdspelers vinden dat heel gaaf, en de scheidsrechters trouwens ook. Headsetcommunicatie zijn ze gewend, maar dit is toch weer net even anders. Het is daarom goed om op deze manier ervaring op te doen.”

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen