Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Videoreferee halve finales KNVB Beker vanuit Replay Center

KNVB Media
KNVB Media
28 februari 2017, 16:15

Vanuit Hilversum, in een zogeheten Replay Center, staat de videoscheidsrechter direct in contact met de scheidsrechters. - Foto: KNVB Media

De KNVB heeft een nieuwe primeur in de ontwikkeling van de videoscheidsrechter. Tijdens de halvefinaleduels Sparta Rotterdam – Vitesse en AZ - SC Cambuur in de KNVB Beker assisteert de videoscheidsrechter vanuit een centrale plek.

Vanuit Hilversum, in een zogeheten Replay Center, staat de videoscheidsrechter direct in contact met de scheidsrechters en heeft rechtstreeks toegang tot alle camerabeelden in het stadion. Bij de voorgaande bekerduels assisteerde de videoscheids vanuit een bus nabij het stadion. De videoscheidsrechter ondersteunt de arbiters op het veld bij wedstrijdbepalende spelsituaties, zoals penalty’s, rodekaartmomenten en doelpunten waar een overtreding of buitenspel aan vooraf is gegaan. 

Live verbinding

De videoscheidsrechter wordt ingezet bij de halve finale Sparta Rotterdam – Vitesse aanstaande woensdag en de bekerstrijd om een finaleticket tussen AZ en SC Cambuur op donderdagavond. Kevin Blom is woensdag de videoscheidsrechter die vanuit Hilversum door middel van een headset rechtstreeks in contact staat met scheidsrechter Pol van Boekel in Rotterdam. Bij AZ Alkmaar – SC Cambuur is Dennis Higler de videoarbiter en is er een live verbinding met leidsman Kevin Blom.

Van Boekel en Blom leiden halve finales KNVB Beker Van Boekel en Blom leiden halve finales KNVB Beker De aanstellingen in de halve finale van de KNVB Beker.

Grensverleggende stap

Een videoscheidsrechter op een centrale plek maakt het in de toekomst mogelijk bij meerdere wedstrijden gebruik te maken van videoarbitrage

“Dit is een nieuwe, grensverleggende stap in de ontwikkeling van de videoscheidsrechter”, aldus operationeel directeur Gijs de Jong en initiatiefnemer van de videoscheidsrechter. “De KNVB blijft continu de videoarbitrage in het voetbal ontwikkelen. Daarbij durven we ook dergelijke vernieuwingen te testen.”

“Een videoscheidsrechter op een centrale plek maakt het in de toekomst mogelijk bij meerdere wedstrijden gebruik te maken van videoarbitrage. Net zoals dat bijvoorbeeld in de NBA het geval is. Dit past bij onze vooruitstrevende visie het voetbal eerlijker te maken en de ambitie om de komende jaren bij meer wedstrijden de videoscheidsrechter in te zetten.”

Internationaal voorloper

De KNVB is internationaal voorloper op het gebied van videoarbitrage. In 2013 startte de voetbalbond met testen van een videoarbiter en ontwikkelde een internationaal protocol voor de videoreferee. In 2016 was Nederland – bij Ajax – Willem II het eerste land waar de zogeheten Video Assistant Referee bij een officiële wedstrijd werd ingezet.

Ook de arbiters in Nederland zijn al jarenlang getrainde videoscheidsrechters en worden aangesteld bij testwedstrijden van FIFA, waaronder op het WK voor clubteams in december 2016. Nadat er in de kwartfinales van de KNVB Beker sprake was van een ‘on-field-review’ waarbij de scheidsrechter op het veld de beelden kan bestuderen, heeft de KNVB nu de primeur in het voetbal met een videoscheidsrechter die adviseert vanuit een centrale plek.

Replay Center

Het KNVB Replay Center, afgeleid uit de NBA, staat in het mediapark in Hilversum. De ruimte is uitgerust met HD-videoschermen die met een high-speed verbinding alle wedstrijdbeelden weergeven. De netwerkverbinding en technische ondersteuning wordt verzorgd door Ericsson, een wereldwijd toonaangevend leverancier van telecommunicatieapparatuur en diensten voor mobiele en vaste netwerkverbindingen. Daarnaast biedt Ericsson broadcast en media-dienstverlening aan televisie- en radiozenders. De combinatie van de telecom- en broadcastkennis van Ericsson geven de mogelijkheid dat de videoreferee vanuit een centrale positie optimaal te werk kan gaan.

De Video Assistent Referee is een scheidsrechter die de arbitrage kan ondersteunen in het nemen van cruciale beslissingen in de wedstrijd. Dit doet hij op basis van beelden van de aanwezige camera’s in het stadion. De videoscheidsrechter adviseert de scheidsrechter bij wedstrijdbepalende spelsituaties: penalty’s, rode kaartmomenten en doelpunten waar een overtreding of buitenspel aan vooraf is gegaan. Het gaat om een advies. De scheidsrechter op het veld blijft verantwoordelijk voor de beslissingen. De on-field-review zal ook in de halve finale beschikbaar zijn om een beslissing te nemen.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen