Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Van Boekel blij dat hij beslissing kan corrigeren

KNVB Media
KNVB Media
26 januari 2017, 16:31

Van Boekel merkt dat door de videoscheidsrechter de acceptatie in het veld groeit. - Foto: KNVB Media

Het was een historische bekeravond in Utrecht. En niet alleen voor SC Cambuur dat voor het eerst sinds de oprichting in 1964 de halve finale van de KNVB Beker bereikte. Dat was niet gebeurd als Pol van Boekel niet de mogelijkheid had gehad om on-field zijn beslissing om FC Utrecht een strafschop toe te kennen te herzien.

"Het gaf hem een dubbel gevoel," zei Van Boekel na afloop bij Fox Sports. Aan de ene kant heb je een fout gemaakt. Aan de andere kant ben ik blij dat we het hebben. Want dan had ik hier gestaan om te zeggen dat ik een onterechte strafschop gegeven had. Nu word je gered door het systeem. En dat is natuurlijk fantastisch."

Eigen eer aan de kant

'Videoref' Jochem Kamphuis zag vanuit het busje dat Haller een overtreding maakte. — Foto: KNVB Media

Van Boekel legt uit hoe de on-field review werkt. "Ik zag een schot van Haller dat wordt gestopt door de bovenarm van een speler van Cambuur. Naar mijn mening een strafschop. Vervolgens komen er veel protesten, maar dat is niet ongewoon. Ik zocht daarom een rustig plekje om contact te zoeken met Jochem Kamphuis in het busje. Hij zei: 'Volgens ons is het in eerste instantie een overtreding van Haller.' Vervolgens ben ik naar de kant gegaan om de herhaling te bekijken en kwam ik tot dezelfde conclusie."

Natuurlijk heeft het scheidsrechterscorps geoefend met 'on-field review' tijdens vriendschappelijke wedstrijden. Maar dan sta je niet in een vol stadion. Van Boekel beaamt dat het vreemd aanvoelde om naar de kant te lopen. "Heel veel mensen - in het stadion en ook thuis - zitten te wachten op jouw beslissing. Vervolgens moet je de strafschop intrekken. Dan moet je je eer als het ware aan de kant schuiven. Maar dat is niet het belangrijkste. Het gaat om de juistheid van de beslissing. En die hebben we genomen." 

Van Boekel merkte in het veld dat als je communiceert dat de beslissing is genomen op basis van tv-beelden de acceptatie bij de spelers groeit. "Ook na het intrekken van de strafschop zijn er weinig protesten geweest. De vrije trap werd genomen en we gingen verder. Maar laten we hopen dat we er zo min mogelijk gebruik van hoeven te maken want dan hebben we het in het veld goed gezien."

Testen in het KNVB Bekertoernooi

In de vier kwartfinalewedstrijden van de strijd om de KNVB Beker wordt er opnieuw live getest met de Video Assistant Referee. Een nieuw onderdeel van de live test op de Nederlandse velden is de 'on-field review'. De FIFA/IFAB heeft de KNVB namelijk gevraagd om dit onderdeel vanaf de kwartfinales van het Bekertoernooi te testen.

De KNVB kiest voor live testen in het KNVB Bekertoernooi, omdat er geen sprake is van een ranglijst en de duels los staan van de wedstrijden van andere clubs. Om een wedstrijd met een live Video Assistant Referee te kunnen uitvoeren moeten er voldoende televisiecamera’s aanwezig zijn en zijn er minimale  infrastructurele voorzieningen nodig. In dit geval kan er bij alle vier de kwartfinaleduels getest worden.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen