Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB in New York voor live test met video-assistent

KNVB Media
KNVB Media
22 juli 2016, 11:11

Tijdens de workshop werd onder meer een bezoek gebracht aan het Replay Center van de NBA. - Foto: KNVB Media

De International Football Association Board (IFAB) heeft deze week in New York voor het eerst live getest met de video-assistent. Vertegenwoordigers van verschillende bonden konden tijdens een wedstrijd in de Red Bull Arena in New York tussen twee jeugdteams zien hoe de video-assistent kan worden ingezet. KNVB is een van de voorlopers met de video-assistent en was uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

De test maakte onderdeel uit van een driedaagse workshop, georganiseerd door de IFAB en de Major League Soccer. Operationeel directeur betaald voetbal Gijs de Jong was namens de KNVB aanwezig in de Verenigde Staten. "Het was indrukwekkend om te zien hoe de Amerikanen geloven in vooruitgang. Dit combineren ze met hard werken en lef", zegt De Jong. "Daar voelen we ons in thuis. Ook wij willen het spel eerlijker maken en het voetbal verder ontwikkelen. De invoering van de video-assistent speelt daarbij een grote rol.”

Replay Center

Wij willen het spel eerlijker maken en het voetbal verder ontwikkelen. De invoering van de video-assistent speelt daarbij een grote rol

Naast de jeugdwedstrijd is er tijdens de workshop ook een test uitgevoerd, waarbij jeugdteams verschillende situaties na moesten spelen. Bovendien is tijdens de derde dag van de workshop aandacht besteed aan de training van scheidsrechters. Ook is er een bezoek gebracht aan het Replay Center van de NBA, de Amerikaanse basketbalbond.

In deze 30 miljoen dollar kostende controlekamer worden de professionele basketbalwedstrijden voorzien van videobeelden voor ondersteuning van de arbitrage op het veld. De Jong: "Hoewel zo’n replay center op korte termijn voor de KNVB geen haalbare kaart is. De kans is groot dat wij binnen nu en een jaar of vijf, zes ook die kant op gaan. We bekijken het echter stap voor stap. De eerste focus ligt voor ons op het uitvoeren van succesvolle live testen in de KNVB Beker dit jaar."

Vertegenwoordigers van verschillende bonden namen deel aan de workshop.

Eerdere workshop

Eind mei organiseerde de IFAB ook al een workshop in Amsterdam. Tijdens deze eerste sessie lag de nadruk voornamelijk op zaken die wel en niet mogen. Rond de wedstrijd Heracles Almelo - FC Utrecht in de play-offs werd daarnaast een offline test uitgevoerd. Hierbij was er geen live contact met de scheidsrechter op het veld, maar in de controlekamer werd gesimuleerd alsof dit wel zo was.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen