Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Franca Overtoom assistent-VAR op WK vrouwen 2023

KNVB Media
KNVB Media
28 januari, 16:42

Franca Overtoom is de eerste Nederlandse vrouw die actief zal in het arbitrageteam op een WK. - Foto: KNVB Media

Franca Overtoom is door de FIFA aangesteld als assistent-VAR tijdens het WK vrouwen in 2023. Het is voor het eerst dat een Nederlandse vrouw actief zal zijn in het arbitrageteam op een WK. Haar ware droom is om als assistent-scheidsrechter het WK te halen. "Daarvoor sta ik nog op de shortlist."

"Ik kom net uit een Zoom-meting met de FIFA over het WK", zegt Overtoom aan de telefoon. "Dat was met alle assistent-scheidsrechters die op de shortlist staan." Overtoom is al sinds 2018 actief als assistent-scheidsrechter in de Keuken Kampioen Divisie. En ze reist regelmatig Europa door voor vrouwen A-interlands en jeugdwedstrijden.

Eredivisie

Haar ware droom is assistent-scheidsrechter te zijn op het allerhoogste podium: het WK. Daarvoor moet ze nog even geduld hebben en laten zien dat ze aan de eisen voldoet. Maar Overtoom zal het komende WK vrouwen in Australië en Nieuw-Zeeland zeker actief zijn want de FIFA heeft haar geselecteerd als assistent-VAR. Overtoom: "Dat is geweldig. Ik ben vorig jaar begonnen met de cursus, alleen hebben we die door corona niet kunnen afronden. Anders had ik dit seizoen al ervaring op kunnen doen in de eredivisie." 

Franca Overtoom volgt als assistent-scheidsrechter in het betaald voetbal de cursus assistent-VAR (AVAR)

Trots

Net als tijdens het WK vrouwen 2019 zullen de wedstrijden bij het WK in Australië en Nieuw-Zeeland met VAR worden gespeeld. Danny Makkelie was toen een van de scheidsrechters die plaats nam achter de schermen. De VAR was nog relatief nieuw en vrouwelijke scheidsrechters hadden daar nog te weinig ervaring mee opgedaan. Voor het WK 2023 heeft de FIFA alleen vrouwen geselecteerd. "Dat ik er een van ben, maakt me trots", zegt Overtoom. Ze is de eerste Nederlandse vrouw die als lid van het arbitrageteam actief is op een WK voetbal. In ieder geval als AVAR, maar ze kijkt uit naar meer.   

Word scheidsrechter!

Lijkt het je leuk om wedstrijden te fluiten? Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Klik dan hieronder voor meer informatie!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen