Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

'Als scheids onderdeel van mooiste spelletje op aarde'

Ruud Scheper
KNVB Media
15 oktober 2017, 14:30

Stan Teuben debuteerde vrijdag op 21-jarige leeftijd als scheidsrechter in het betaald voetbal. - Foto: KNVB Media

De jongste scheidsrechter ooit in het betaald voetbal. Stan Teuben lacht. Hij heeft net op 21-jarige leeftijd zijn debuut gemaakt in de Jupiler League bij het duel tussen Telstar en FC Dordrecht. “Tot een paar dagen geleden dacht ik dat ook, maar Jeroen Sanders schijnt ooit 31 dagen jonger te zijn geweest bij zijn debuut.”

Het mag de pret niet drukken. De jongste of net niet de jongste, Teuben kan er niet wakker van liggen. Met volle teugen heeft hij genoten van zijn debuut in het betaald voetbal, waarmee hij momenteel wel de jongste actieve scheidsrechter is. “Ik ben redelijk tevreden met mijn prestatie”, reageert hij na afloop van het duel. “De kop is er af, laat de volgende wedstrijd maar komen.”

Trots

'Hé broekie', zeiden de spelers in de zesde klasse. Ik snap dat wel. Ik was zestien en zat in HAVO 4

Last van zenuwen, nee dat had hij niet gehad. “Gezonde spanning”, zegt hij met een knipoog. “En vooral heel trots dat ik dit op deze leeftijd mee mag maken. Hier heb je het allemaal voor gedaan. En gelaten. Ik ben er de afgelopen jaren 24 uur per dag mee bezig geweest, dan is het geweldig als dat op deze manier wordt beloond.”

Afgelopen maandag werd hij door scheidsrechterscoördinator Dick van Egmond gebeld. Maar de oproep, die een van de belangrijkste telefoontjes van zijn leven zou moeten zijn, miste hij. “Haha, ja dat klopt. Ik was actief op het EK-kwalificatietoernooi voor spelers onder 19 jaar. Ik zag dat Dick gebeld had en belde terug.” ‘Je fluit Telstar – Dordrecht’, zo vertelde hij hem. “Dan ben je wel even heel erg blij ja.”

Mooi moment

Als een donderslag bij heldere hemel kwam die mededeling overigens niet. Afgelopen zomer werd Teuben overgeheveld naar de Masterclass. “Dan weet je wel dat je debuut er aan zit te komen. Maar als het dan daadwerkelijk zover is, dan is dat toch wel een heel mooi moment.”

Stan Teuben voorafgaand aan zijn debuut in de Jupiler League.

In de afgelopen jaren is het snel gegaan met de jeugdige arbiter. Begonnen bij de F-jes en E-tjes van ASV’33 op twaalfjarige leeftijd, maakte hij als zestienjarige de stap naar de KNVB. “Iemand bij de vereniging mocht zelf niet meer fluiten en begon daarom met het begeleiden van jeugdscheidsrechters”, vertelt hij. “Ik vond het direct hartstikke leuk en kreeg van iedereen complimenten.”

‘Hé broekie’

Blijf bij jezelf, richt je op je eigen prestatie. Als je, zoals ik, opmerkingen krijgt over je leeftijd, zorg er dan voor dat je er boven staat

Na zijn BOS-cursus te hebben gehaald, stond hij op zestienjarige leeftijd ineens tussen mannen die soms wel twee keer zo oud als hij waren. “Ik heb daar wel eens opmerkingen over gehad in het veld ja”, lacht hij. “‘Hé broekie’, zeiden ze dan. Ik snap dat wel. Ik was zestien, zat in HAVO 4 en moest wedstrijden fluiten in de zesde klasse, waar mannen speelden die soms dertigplus waren. Ik heb daar nooit een probleem mee gehad, nee. Integendeel.”

Stan Teuben zet de muur op afstand.

In de loop der jaren veranderde dat. Ja, hij werd ook ouder, maar nog steeds was hij een jonkie vergeleken met de voetballers om hem heen. “Maar die opmerkingen heb ik nauwelijks meer gehoord vanaf het moment dat ik op hoger niveau ging fluiten. Daar is het kennelijk heel normaal.”

Debuut in de Topklasse

Hoewel normaal? Negentien jaar pas was hij toen hij vanuit het Noord-Brabantse Aarle-Rixtel afreisde naar Emmen voor zijn debuut in de Topklasse. WKE – TEC. Uitslag 2-2, lepelt hij zonder aarzelen op. Zijn tweede wedstrijd in de Topklasse kan hij zich niet zo één, twee, drie meer herinneren, maar deze wedstrijd was toch wel heel speciaal. “Ik had nog nooit zover gereisd voor een wedstrijd. Het kwam werkelijk met bakken uit de hemel, het was net of iemand een sproeier had aangezet en het was vlak voor het moment dat WKE failliet zou worden verklaard, waardoor de hele inboedel van de kantine al weg was en er nergens tafels, krukken of stoelen stonden.”

Ik kijk naar de scheidsrechter, maar ook naar het spel hoor. Ik ben en blijf een liefhebber

Ruim twee jaar later heeft hij zijn eerste wedstrijd in het betaald voetbal er op zitten. “Het is snel gegaan ja.” Een tip aan jeugdige scheidsrechters die ook ambities hebben om hogerop te komen, heeft hij wel. “Blijf bij jezelf, richt je op je eigen prestatie. Als je, zoals ik, opmerkingen krijgt over je leeftijd, zorg er dan voor dat je er boven staat. Maar het allerbelangrijkste is dat je je spelregelkennis en je fysieke gesteldheid op orde hebt. En mentaal moet het natuurlijk goed zitten.”

Champions League

Hij kijkt graag naar andere scheidsrechters, vertelt Teuben. Grote kans dat als er een mooie Champions League-pot is, hij vooral naar de arbiter tuurt. “Naar de manier van lopen en de manier van handelen. Daar kijk je toch wel met een schuin oog naar. Maar ook naar het spel hoor. Ik ben en blijf een liefhebber. Dat je daar als scheidsrechter onderdeel van mag uitmaken, van dat mooiste spelletje op aarde, dat maakt fluiten voor mij de leukste hobby die er is.”

Word scheidsrechter!

Lijkt het je leuk om wedstrijden te fluiten? Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Klik dan hieronder voor meer informatie!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen