Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Scheidsrechter Pieter Vink stopt: ‘Het is mooi geweest’

Ruud Scheper
KNVB Media
19 juli 2017, 14:00

Na 22 jaar trouwe dienst stopt Pieter Vink als scheidsrechter in het betaald voetbal. - Foto: KNVB Media

Het is mooi geweest. Na 22 jaar trouwe dienst stopt Pieter Vink als scheidsrechter in het betaald voetbal. Vijftig jaar is hij inmiddels en ja, de jaren gaan zo langzamerhand wel tellen. “Toen ik onlangs weer geblesseerd raakte, voelde ik dat het moment gekomen was om te stoppen. Met pijn in het hart, maar het is goed zo.” Zaterdag 29 juli neemt hij afscheid in De Kuip tijdens Feyenoord – Real Sociedad.

Eerst wil je je daar niet bij neerleggen, wil je er tegen knokken. Maar dat is tegen beter weten in

Het exacte moment dat hij het zich realiseerde? Nee, dat kan hij zich zo niet meer herinneren. Het was meer een proces dat was ingezet in de laatste weken. Stoppen. Misschien was de tijd er wel rijp voor. “Eerst wil je je daar niet bij neerleggen, wil je er tegen knokken. Maar dat is tegen beter weten in. Gaandeweg komt de acceptatie. Het is mooi geweest zo. Ik heb een toptijd gehad en het is nu aan de jongere talenten.”

Onwillekeurig schieten zijn gedachten deze dagen terug door de afgelopen jaren. Het waren bewogen, maar toch vooral mooie seizoenen. De momenten die hem het helderst voor de geest staan? Teveel eigenlijk om op te noemen. “Iedere wedstrijd waar iets noemenswaardigs is gebeurd, kan ik me nog wel herinneren”, grijnst hij. “En dat zijn er nog al wat als je 22 jaar scheidsrechter bent geweest.”

Juve – Real en Wembley

Om toch maar een paar te noemen; de kwartfinales van de Champions League tussen de grootmachten Juve en Real, afgelopen zomer nog de finalisten in het kampioenenbal, die tussen het Arsenal van Robin van Persie en het Liverpool van Dirk Kuyt, of de wedstrijd tussen Italië en Engeland op Wembley. “Ik weet nog dat ik een rondleiding kreeg op Wembley als klein jochie en een paar jaar later sta je daar dan zelf… Voor honderdduizend man hè. Ik krijg nog kippenvel als ik er aan terug denk.”

Pieter Vink wordt bedankt voor zijn leiding na afloop van Ajax - AZ in 2012.

Of neem al die topwedstrijden in Nederland. PSV, Feyenoord, Ajax. Hoe vaak floot hij ze wel niet? Of die allesbeslissende wedstrijd tussen FC Twente en Ajax in 2011, toen de winnaar moest worden bepaald in letterlijk het laatste duel van de competitie. “Zelfs de datum vergeet ik nooit meer; 15 mei 2011. Een ervaring om nooit meer te vergeten.” En dan hebben we het nog niet eens gehad over het EK in 2008, toen er voor het eerst sinds zes jaar weer een Nederlandse arbiter actief was op een eindronde. Zijn naam: Pieter Vink. Hij lacht. “Het maakt me onwijs trots dat ik dat allemaal heb mee mogen maken.”

Zwarte bladzijde

Ik kan er nog steeds emotioneel van worden. Het is zo oneerlijk. Zo persoonlijk.

Maar wie 22 jaar lang scheidrechter is geweest in het betaald voetbal kan niet alleen maar positieve herinneringen hebben toch? Vink schudt zijn hoofd. Nee. Natuurlijk, er waren wel eens wat akkefietjes, wat mindere momenten. “Maar dat hoort er nu eenmaal bij”, is hij reëel. Eigenlijk is er maar een echt dieptepunt. Een moment dat hem helder voor de geest staat. “De handsbal die ik miste in het duel tussen AZ en FC Twente en de schorsing die ik daarna opgelegd kreeg van Henk Kesler.” Hij is even stil en slikt. “Ik kan er nog steeds emotioneel van worden. Het is zo oneerlijk. Zo persoonlijk. Daar kan ik nog steeds niet mee leven, nee. Een zwarte bladzijde in mijn carrière.”

Vink: 'Ik weet nog dat ik een rondleiding kreeg op Wembley als klein jochie en een paar jaar later sta je daar dan zelf'.

En toch. Hij zou het niet hebben willen missen al die wedstrijden. Voor geen goud. Als jong ventje droomde hij ervan om te fluiten in het betaald voetbal en op een koude avond, eind maart 1995 werd die droom werkelijkheid. Helmond Sport – Haarlem. Daar stond hij, Pieter Vink uit Noordwijk. 4-3, diept hij op uit zijn geheugen. “Ook een hoogtepunt natuurlijk.” Het bleek het begin van een prachtige carrière. “Je stelt steeds je doelen bij. Eerst hoop je op je debuut als scheidsrechter in het betaald voetbal, dan op een wedstrijd in de Eredivisie, de eerste keer dat je een topclub mag fluiten, je eerste Klassieker, je eerste internationale wedstrijd.” Hij maakte het allemaal mee.

Blessureleed

Twee jaar geleden ging het voor het eerst goed mis. Een zware blessure hield hem meer dan een jaar aan de kant. Maar Vink wilde van geen opgeven weten. Vier keer in de week reed hij met zijn auto richting Amsterdam, waar hij er alles aan deed om weer fit te worden. “Zo wilde ik geen afscheid nemen. Ik wilde dat moment zelf bepalen.” Het lukte. Vink was zo blij als een kind dat hij weer op het veld kon staan. “Dat gaf een onwijze voldoening.” Meer dan een jaar ging het goed, tot het deze zomer opnieuw mis ging. Nu is het klaar, voelde de arbiter intuïtief. “Ik heb niet meer de energie om me weer terug te knokken.”

Het voetbal is een conservatieve wereld, maar gelukkig komt daar steeds meer verandering in

Hij wil zich graag in blijven zetten voor het scheidsrechtersvak. Jongeren enthousiast maken om toch vooral scheidsrechter te worden en een bijdrage blijven leveren aan de vernieuwingen binnen de voetbalsport, het lijkt hem wel wat. “Het voetbal is een conservatieve wereld, maar gelukkig komt daar steeds meer verandering in”, weet Vink. “Denk aan de Videoreferee of aan de ‘triple punishment’. Ik denk dat dat in de toekomst nog veel verder zal gaan. Het is een trein die is vertrokken en die niet meer zal stoppen. Het publiek moet vermaakt worden met sneller en attractiever voetbal en als dat kan door de spelregels wat aan te passen, dan juich ik dat alleen maar toe.”

Word scheidsrechter!

Lijkt het je leuk om wedstrijden te fluiten? Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Klik dan hieronder voor meer informatie!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen