Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

ARAG KNVB VAR Moment van de Week: Treffer De Leeuw terecht goedgekeurd

KNVB Media
KNVB Media
27 januari 2020, 19:30
2:56

Michael de Leeuw scoorde zondag namens FC Emmen de gelijkmaker tegen Vitesse. - Foto: Soccrates Images

Een vermeende handsbal? Mogelijke rode kaart? Wel of geen terechte goal? In de control room van het ARAG KNVB Replay Center kijken altijd twee extra paar ogen mee met de wedstrijd: de Video Assistent Referee (VAR) en zijn assistent (AVAR). Wekelijks blikken we terug met de unieke beelden en geluid in het ARAG KNVB VAR Moment. Met deze week: twee situaties bij Vitesse tegen FC Emmen.

In de thuiswedstrijd tegen FC Emmen lijkt Vitesse na een half uur spelen op een 2-0 voorsprong te komen. Maar direct nadat de bal van Tim Matavz tegen de touwen vliegt, gaat de vlag van assistent-scheidsrechter Don Frijn alsnog omhoog: buitenspel. In het ARAG KNVB Replay Center in Zeist wordt de beslissing in Arnhem nagekeken door de VAR van dienst Clay Ruperti. Hij komt tot dezelfde conclusie, waardoor de treffer definitief wordt geannuleerd.

Later in de wedstrijd moet de VAR wel ingrijpen, nadat de gelijkmaker van Michael de Leeuw wordt afgekeurd voor buitenspel. Na bestudering van de beelden komt Ruperti dit keer tot de conclusie dat zijn collega's in Arnhem er naast zitten. De Leeuw staat geen buitenspel op het moment van scoren. Omdat het gaat om een feitelijke vaststelling is het voor Ruperti niet noodzakelijk om scheidsrechter Marc Nagtegaal naar de beelden te laten kijken. Het advies van Ruperti om de treffer alsnog goed te keuren, wordt dan ook overgenomen door zijn collega in Arnhem. 

Video Assistant Referee (VAR) Video Assistant Referee (VAR) Lees meer over de achtergronden van de inzet van de VAR.

Word scheidsrechter!

Lijkt het je leuk om wedstrijden te fluiten? Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Klik dan hieronder voor meer informatie!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen