Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Makkelie en Van Boekel VAR-team in finale Champions League

KNVB Media
KNVB Media
14 mei 2019, 14:40

Danny Makkelie is vanaf het begin nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van videoarbitrage in het (inter)nationale topvoetbal. - Foto: KNVB Media

Danny Makkelie en Pol van Boekel maken deel uit van het arbitrale team dat op zaterdag 1 juni de Champions League-finale in Madrid leidt. Makkelie is door UEFA aangesteld als Video Assistant Referee (VAR), terwijl Van Boekel als assistent (AVAR) fungeert. De finale in Estadio Metropolitano gaat tussen Liverpool en Tottenham Hotspur en staat onder leiding van de Sloveen Damir Skomina. 

Pol van Boekel is aangesteld als AVAR bij de Champions League-finale.

Makkelie en Van Boekel beleven een primeur in Madrid. Het is voor het eerst in de historie dat in de eindstrijd van de Champions League gebruik wordt gemaakt van videoarbitrage. De UEFA wilde aanvankelijk pas met ingang van het komende seizoen (2019/'20) met de VAR gaan werken, maar besloot na de groepsfase de VAR vervroegd in te voeren. Vanaf de knock-outfase is videoarbitrage een feit. 

Ook naar Frankrijk

Vorig jaar werd Makkelie door FIFA uitverkoren om als VAR op te treden tijdens het WK in Rusland. Ook tijdens dat toernooi deed de VAR voor het eerst zijn intrede. Later dat jaar was hij eveneens actief op het WK voor clubteams, waar hij als VAR optrad in de finale. 

Na de Champions League-finale is het seizoen nog niet voorbij voor Makkelie. FIFA heeft hem geselecteerd voor het WK Vrouwen 2019, dat van 7 juni tot en met 7 juli in Frankrijk gehouden wordt. De 36-jarige arbiter is één van de vijftien videoscheidsrechters die in Frankrijk in actie gaan komen.

Nauw betrokken

Makkelie is vanaf het begin nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van videoarbitrage in het (inter)nationale topvoetbal. De eerste FIFA-test met een live verbinding vond in 2016 plaats bij de vriendschappelijke interland Italië-Frankrijk. Makkelie fungeerde daar als videoscheidsrechter, terwijl Björn Kuipers de arbiter op het veld was. Ook was hij videoarbiter bij het WK voor clubs (2016) en het WK onder 20 (2017).

Aanstellingen finale Champions League

FunctieNaamLand
ScheidsrechterDamir SkominaSlovenië
Assistent-scheidsrechterJure PraprotnikSlovenië
Assistent-scheidsrechterRobert VukanSlovenië
4e officialAntonio Miguel Mateu LahozSpanje
VARDanny MakkelieNederland
AVAR 1Pol van BoekelNederland
AVAR 2Felix ZwayerDuitsland

Video Assistant Referee (VAR) Video Assistant Referee (VAR) Alle informatie over videoarbitrage.

Word scheidsrechter!

Lijkt het je leuk om wedstrijden te fluiten? Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Klik dan hieronder voor meer informatie!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen