Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Danny Makkelie leidt competitieduel in Saoedi-Arabië

KNVB Media
KNVB Media
29 januari 2018, 12:09

Danny Makkelie maakt een bijzonder uitstapje naar de Saoedische waar hij het beladen treffen tussen Al-Ettifaq en Al-Fateh zal leiden. - Foto: KNVB Media

Scheidsrechter Danny Makkelie wacht een unieke ervaring. Hij leidt zaterdag 3 februari eenmalig een competitieduel in Saoedi-Arabië. Met assistent-scheidsrechters Mario Diks en Hessel Steegstra aan zijn zijde zal Makkelie het treffen tussen Al-Ettifaq en Al-Fateh fluiten.

De KNVB ontving de uitnodiging onlangs vanuit de Saoedische bond. Daar zetelt voormalig Engels internationaal arbiter Mark Clattenburg als hoofd van de scheidsrechterscommissie. Op voorspraak van Clattenburg heeft de KNVB Makkelie aangesteld voor deze wedstrijd in het Midden-Oosten.

Het beladen duel in Dammam, een stad aan de Perzische Golf, begint zaterdag om 18.20 uur lokale tijd. Het Prince Mohamed bin Fahd Stadion heeft een capaciteit van 26.000 zitplaatsen.

Buitenlandse verzoeken

Makkelie is de derde Nederlandse arbiter in korte tijd die een competitieduel in het Arabische koninkrijk gaat leiden. Björn Kuipers beleefde in 2015 de primeur bij de beladen stadsderby van Jeddah, tussen Al-Ittihad en Al-Ahli. Vorig jaar reisde ook Kevin Blom af naar de Saoedische havenstad voor hetzelfde affiche, nadat hij in 2011 al in Egypte had gefloten.

'Een droom die uitkwam' 'Een droom die uitkwam' Kevin Blom floot vorig jaar ook een wedstrijd in Saoedi-Arabië.

Nederlandse toparbiters worden vaker gevraagd om competitiewedstrijden of bekerduels in het buitenland in goede banen te leiden. Zo waren in het verleden onder anderen Pieter Vink (Tunesië, Roemenië), Ruud Bossen (Bulgarije) en René Temmink (Frankrijk) ook over de grens actief. Makkelie zelf floot in 2014 de Moldavische bekerfinale, tussen FC Sheriff Tiraspol en FC Zimbru Chisinau.

UEFA en FIFA

Voor Makkelie is het een drukke internationale periode. Volgende week volgt hij op Malta het 'UEFA winter course', het jaarlijkse trainingskamp van de Europese voetbalbond voor internationale scheidsrechters uit de elitegroep en groep 1. Ook Björn Kuipers en Serdar Gözübüyük zijn op deze vierdaagse sessie van de partij.

Björn Kuipers houdt zich samen met Danny Makkelie en Serdar Gözübüyük  fit op het UEFA winter course. 

Vervolgens vertrekt hij naar Saoedi-Arabië om daarna direct door te reizen naar Qatar. Daar woont hij samen met collega Kuipers een FIFA-seminar bij voor scheidsrechters en video-arbiters die kandidaat zijn om komende zomer voor het WK te worden aangewezen. Dit seminar duurt van 5 tot en met 9 februari.

Word scheidsrechter!

Lijkt het je leuk om wedstrijden te fluiten? Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Klik dan hieronder voor meer informatie!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen