Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Op de fiets naar de club; KNVB en Amsterdam starten campagne

KNVB Media
KNVB Media
28 april 2022, 9:30

Fietsen naar de club: het is eenvoudig, gezellig, gezond én goed voor het klimaat. - Foto: KNVB Media

Op de fiets naar de club! Samen met de gemeente Amsterdam zijn we bij drie Amsterdamse voetbalverenigingen een campagne gestart om jonge voetballers aan te moedigen vaker de fiets te pakken. Ook ouders, trainers en coaches worden bij dit initiatief betrokken. De deelnemende clubs zijn T.O.B., Atletico Club Amsterdam en Nieuw West United.

Ga je fietsen? Dan kom je fit en vol energie aan bij de vereniging!

Gewoon lekker de fiets pakken. Op weg naar de eigen voetbalclub of met het hele team naar een uitwedstrijd. Als het even kan, is het eenvoudig te regelen. Het is ook nog eens gezellig, gezond én goed voor het klimaat. Het bevordert ook de (voetbal)conditie, want tijdens het fietsen maak je alvast je spieren warm, los en soepel. Eigenlijk dus al een goede warming-up. Het team komt zo fit en vol energie aan bij de vereniging; klaar om meteen op het veld te knallen!

Verklein jouw eigen CO2-footprint

Ook is fietsen een laagdrempelige manier voor de jeugd om zelf iets te doen in de strijd tegen klimaatverandering en hun eigen CO2-voetafdruk te verminderen. Het voetbalverkeer is namelijk verantwoordelijk voor 48.635 ton CO2-uitstoot per seizoen. We reizen in het amateurvoetbal elk seizoen ruim 335 miljoen kilometer. De auto (44%) is daarbij het meest gebruikte vervoersmiddel, daarna de fiets (37%) en lopend (18%).

Via de campagne, een samenwerking van KNVB, gemeente Amsterdam en bureau D&B, willen we het gebruik van de fiets stimuleren. Dat doen we door borden en posters te plaatsen bij de drie Amsterdamse verenigingen. Ook bekijken we samen met de clubs wat nou de redenen voor jonge voetballers zijn om wel of juist niet de fiets te pakken.

Motiveer je teamgenoten

Natuurlijk kan iedereen meteen zelf al starten en de fiets te pakken. En teamgenoten enthousiast maken. Hoe pak je dat aan?

  1. Wat is jullie motivatie? Bepaal met jouw teamleden waarom je met de fiets naar de club zou komen, zodat iedereen net zo gemotiveerd is als jij.
  2. Vervolgens kun je de posters met de redenen om fiets te pakken op en rondom jouw club plaatsen.
  3. Betrek ook de coach, trainer of teambegeleider erbij. Laat hem of haar bijvoorbeeld een oproep plaatsen in de app-groep van de ouders met de vertrektijd per fiets en vraag wie er zin heeft om mee te fietsen.

Posters downloaden

De posters die bij de drie deelnemende clubs hangen, kun je hier downloaden. Doe mee en hang ze ook op in jouw club.

GO

Met het mobiliteitsprogramma GO probeert de KNVB samen met partners ENGIE en Volkswagen de CO2-uitstoot in het voetbalverkeer terug te dringen. Binnen dit programma worden verschillende oplossingen ontwikkeld. Zo optimaliseren we het speelschema op reisafstand met behoud van gelijkwaardige wedstrijden. Daarnaast stimuleren we het fietsen en samen rijden als de afstand te ver is. GO GO Door aanpassingen in het speelschema en een publiekscampagne hopen we de CO2-uitstoot door het amateurvoetbal terug te dringen.


Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen