Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Geslaagde eerste editie van De Nationale Voetbaldag

KNVB Media
KNVB Media
15 juni, 14:53
1:06

Een dag vol sociale en sportieve activiteiten bij vv De Valleivogels. - Foto: Bastiaan van Musscher

Ruim 500 voetbalclubs openden tijdens het openingsweekend van het EK voetbal hun deuren tijdens De Nationale Voetbaldag. Daarmee was de eerste editie van dit initiatief van de KNVB en het Oranje Fonds zeer geslaagd. Met De Nationale Voetbaldag wordt de grote maatschappelijke waarde van voetbalverenigingen uitgelicht. Zij brengen hun sociale rol in de wijk op een leuke en sportieve manier onder de aandacht.

Het idee voor De Nationale Voetbaldag is ontstaan in voorbereiding op EURO 2020. Vanwege de coronacrisis kon de eerste editie vorig jaar niet doorgaan. Ook dit jaar was het lange tijd onzeker of het evenement wel live kon plaatsvinden, maar dankzij de inspanningen van vele vrijwilligers in het amateurvoetbal waren er zaterdag 12 juni meer dan 100.000 mensen in het hele land betrokken bij deze dag. Het doel: clubs nog meer openstellen voor hun omgeving door allerlei extra activiteiten te organiseren.

De deuren waren tijdens De Nationale Voetbaldag geopend voor leden en niet leden. Er is gevoetbald, plezier gemaakt en er zijn nieuwe vriendschappen gesloten. 

De dag begon met een gezamenlijke warming-up via een online live-verbinding, onder leiding van presentator en amateurvoetballer Buddy Vedder en toernooidirecteur Gijs de Jong (EURO 2020). Duizenden personen deden mee, verspreid over 500 voetbalclubs in het hele land. De clubs hadden verschillende activiteiten op het programma staan, van voetgolf clinics tot een mini-voetbaltoernooi. Ook waren er aantal bijzondere initiatieven. Zo speelde een jeugdteam van sv De Valleivogels,onder muzikale begeleiding , een toernooi gespeeld bij een verpleeghuis waarbij ouderen vanuit hun raam konden genieten van de spelende jeugd. Ook werden er picknicks opgezet met Jeugdwerk, ziekenhuispersoneel uitgenodigd om langs te komen en E-sports-wedstrijden gespeeld.

De club als netwerk

De Nationale Voetbaldag is ontstaan om tijdens het EK voetbal aandacht te vragen voor het maatschappelijke belang van voetbalverenigingen. De clubs zorgen voor een sterk sociaal netwerk. Ze brengen generaties bij elkaar, mensen van verschillende komaf en zijn de motor voor activiteiten in de buurt.

"Het draait deze periode vooral om verbinding, in welke vorm dan ook. Met de Nationale Voetbaldag geven we aandacht aan de voetbalvereniging als plek van ontmoeting en bron van verbinding. Leden delen namelijk veel meer dan een goed potje voetbal. Het is fantastisch dat ruim 500 verenigingen tijdens de Nationale Voetbaldag het verenigingsleven vieren en omarmen. En dat niet alleen; met iedereen uit de buurt, ook degenen die juist nu een steuntje in de rug nodig hebben", aldus Gijs de Jong (toernooidirecteur EURO 2020).

"Dat niemand er alleen voor staat is nu nog belangrijker dan voorheen. Dat begint met contact en het feit dat je mee kunt doen. Tijdens De Nationale Voetbaldag gebeurt precies dat: samen voetballen of andere activiteiten ondernemen is de eerste stap naar het vormen van een groter sociaal netwerk. Clubs kunnen daar als ontmoetingsplek in de buurt een cruciale rol in spelen", aldus Sandra Jetten, directeur Oranje Fonds.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen