Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB tekent manifest Vitaliteit en gezonde leefstijl

KNVB Media
KNVB Media
23 september 2020, 9:19

Bondsvoorzitter Just Spee van de KNVB en NOC*NSF-voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg ondertekenden dinsdag het manifest Vitaliteit en Gezonde Leefstijl. - Foto: KNVB Media

Bondsvoorzitter Just Spee heeft dinsdag het manifest Vitaliteit en gezonde leefstijl ondertekend. De KNVB onderschrijft hiermee de kracht van samenwerking tussen maatschappelijke partners en de sportwereld om bewegen en welzijn te bevorderen in de samenleving. Sport en bewegen zijn cruciaal voor een energiek, inclusief en gezond Nederland.

In Den Haag waren verschillende organisaties uit de sport, zorg en welzijn aanwezig. Zij hebben twee manifesten ondertekend, waarin het belang van sport en bewegen voor de samenleving wordt onderstreept. Op uitnodiging van NOC*NSF heeft bondsvoorzitter Just Spee op het podium plaats genomen om hierin de sport te vertegenwoordigen.

Gezond Nederland

We zijn hier niet alleen voor het voetbal of de sport. We zijn hier voor een gezond Nederland

Het gaat om de manifesten ‘Vitaliteit en gezonde leefstijl’ en ‘Inclusie en participatie’, die gesigneerd zijn door NOC*NSF en vele alliantiepartners vanuit de sectoren sport, zorg en welzijn. “We zijn hier niet alleen voor het voetbal of de sport. We zijn hier voor een gezond Nederland”, aldus Just Spee, voorzitter van de KNVB.

“Dansen, wandelen en zwemmen; het zorgt allemaal voor gezondheidsbevordering, zowel mentaal als fysiek”, stelt Just Spee. “Daarnaast weten we dat investeringen in sport in meervoud door de maatschappij worden terugverdiend. Denk aan lagere zorgkosten en verbinding in de samenleving. Corona stelt ons voor nieuwe uitdagingen. Het is daarom zeer belangrijk om nu te investeren. Het netwerk van ons unieke verenigingslandschap speelt hierbij een sleutelrol voor de toekomst van Nederland.”

Positieve invloed

De preventieve kracht van sport is groot, maar kan nog beter benut worden. Hoe meer mensen in staat worden gesteld om te gaan sporten, hoe gezonder de samenleving wordt en zorgkosten zullen dalen. “Sport en bewegen heeft een positieve invloed op de kwaliteit van leven van de Nederlandse bevolking”, stelt Anneke van Zanen-Nieberg, voorzitter van NOC*NSF.

Het bijdragen aan het nationale welzijn is niet het enige speerpunt in de manifesten. Minstens zo belangrijk is het opbouwen van maatschappelijk kapitaal voor de kwetsbare groepen. Een sociaal vangnet en een plek midden in de maatschappij. Dat is de opbrengst die moeilijker te vertalen is naar geld: een maatschappij waarin iedereen mee kan doen en niemand buitenspel staat. Inclusie en verbinding gaat, net als in de samenleving, ook in de sport niet vanzelf. Dat vraagt bovendien een sterke samenwerking tussen de verschillen departementen. Daar willen NOC*NSF en KNVB met partners de komende periode op in zetten.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen