Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Spartaan'20 eerste Groene Club van Nederland

Ruud Scheper
KNVB Media
20 juni 2019, 9:00

Een afvaardiging van de KNVB en Essent zette Spartaan'20 woensdag in het zonnetje. - Foto: KNVB Media

Bestuurslid Hans Spierings straalt van geluk. Sinds woensdag mag zijn club, Spartaan’20 uit Rotterdam, zich de eerste Groene Club van Nederland noemen. "En daar zijn we heel erg trots op. Dat we dit resultaat met hulp van De Groene Club (KNVB en Essent red.) hebben bereikt, op deze korte termijn, dat is geweldig."

Nog geen jaar geleden begon de bijna honderdjarige vereniging aan het traject van De Groene Club. De reden om aan de slag te gaan met het verduurzamingstraject was tweeledig. "Enerzijds omdat we maatschappelijk betrokken willen zijn en we op deze manier kunnen bijdragen aan een vermindering van de energie- en CO2-uitstoot. Anderzijds omdat het op termijn ons geld gaat besparen.”

Energiescan

De hobbels die je vooraf ziet, worden voor een gedeelte weggenomen

Enthousiast geworden door de openingsbijeenkomst in november op de KNVB Campus, waar ook 36 andere clubs vertegenwoordigd waren, volgden eind 2018 de eerste concrete stappen in het verduurzamingsprogramma, waarmee sinds de officiële lancering van De Groene Club zo’n 200 amateurverenigingen zijn gestart. Zo werd tijdens een energiescan de hele club doorgelopen.

Begin 2019 kwam energieadviseur Tim Hofman bij de club langs om de resultaten daarvan in het energierapport door te spreken. "Het enthousiasme nam daardoor alleen maar toe", weet Spierings, die als bestuurslid naar voren werd geschoven om het traject vanuit de club te begeleiden. "En niet alleen onder de bestuursleden, maar ook de leden die we de plannen op een informatieavond hebben gepresenteerd, waren unaniem enthousiast."

Plan van aanpak

Het leidde tot een plan van aanpak, waarin de beste maatregelen voor de club werden geselecteerd en de subsidies werden aangevraagd. Begin deze week werd er begonnen met de installatie van de LED-veldverlichting, deze zomer gevolgd door de LED-verlichting binnen en de waterbesparende maatregelen. Volgend jaar volgen dan de zonnepanelen op het platte dak van de kleedkamers.

Het verduurzamingstraject De Groene Club is een flinke investering, maar op termijn bespaar je geld.

Over de begeleiding van De Groene Club in het traject is de Rotterdamse voetbalvereniging erg te spreken. "Dit hadden we niet zelf zo kunnen doen. Daarvoor ontbreekt het ons simpelweg aan parate kennis. Ik denk dat dit voor heel veel verenigingen precies zo geldt. En het mooie is dat de hobbels die je vooraf ziet, voor een groot gedeelte worden weggenomen."

Geld besparen

Dat hij het verduurzamingstraject van De Groene Club en energiepartner Essent van harte aanbeveelt aan andere voetbalverenigingen, mag duidelijk zijn. "Het is een flinke investering", bekent Spierings. "Dus het is belangrijk dat het bestuur en de leden er ook echt achter staan. Maar uiteindelijk is het dat meer dan waard. Niet alleen omdat je iets bijdraagt aan de wereld om je heen, maar ook omdat je op termijn geld bespaart. En wie wil dat nou niet?"

Woensdag werd de laatste hand gelegd aan de aanleg van de LED-veldverlichting op drie velden. Om die reden kwam een afvaardiging van Essent en de KNVB naar de Spartaan’20 om de club op dit feestelijke moment even in het zonnetje te zetten.

De Groene Club De Groene Club Meer informatie over De Groene Club.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen