Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Errol Sint Jago: KNVB WorldCoach in het Caribisch gebied

KNVB Media
KNVB Media
29 juni 2015, 17:13

Foto:

KNVB-docent Errol Sint Jago reist deze week voor de tiende keer in acht jaar tijd namens WorldCoaches naar de ABC-eilanden (voorheen Antillen) om daar de trainingen en begeleiding te verzorgen. WorldCoaches is een programma van de KNVB waarbij het de kracht van voetbal inzet in ontwikkelingslanden. Niet alleen om de voetbalsport (verder) te ontwikkelen, maar ook om de lokale samenleving te ondersteunen.

Sint Jago vliegt eerst naar Bonaire en vervolgens naar Curaçao en Aruba. “Enerzijds ga ik daarheen om voetbaldagen en trainingen te organiseren voor jeugdpupillen in de leeftijd van vijf tot en met veertien jaar. Daarnaast is er ruimte voor kaderscholing. Ik leer de lokale trainers hoe ze trainingen moeten voorbereiden, organiseren en geven. Daarnaast leer ik ze hoe ze spelers kunnen coachen en beïnvloeden tijdens de training, wedstrijd maar ook buiten het voetbal.” In totaal werden er in de laatste acht jaar in het Carabisch gebied al vijfhonderd jeugdleiders opgeleid en clinics gegeven aan bijna vijfduizend kinderen.

Sportieve tijdsbesteding voor kinderen

De band die de KNVB met de Antillen heeft is volgens Sint Jago zeer belangrijk. “Natuurlijk gaan we daar naartoe om het voetbal en de opleiding van spelers te verbeteren, maar daarnaast hebben we ook een maatschappelijk doel. Door de trainingen zijn er nu iedere zaterdag vierhonderd kinderen aan het voetballen.” Ze hebben hierdoor een sportieve tijdsbesteding en lopen hierdoor minder risico om op straat rond te hangen.

Iets wat volgens Sint Jago verder gaat dan alleen voetbal. “In mijn trainingen betrek ik andere maatschappelijke organisaties zoals scholen, sportorganisaties en centra voor naschoolse opvang. Ik probeer de leraren , sportleiders en vrijwilligers aan het project te laten meedoen zodat het op een brede maatschappelijke manier wordt gedragen. ” Sint Jago is hiervoor de juiste man op de juiste plek. Hij werkte namens de overheid van 1982 tot 2003 al op Bonaire als hoofd van het sportsteunpunt INDEBON. In deze functie organiseerde hij sportactiviteiten over het hele eiland. “Ik ken de sportcultuur en de verschillende maatschappelijke instanties op het eiland inmiddels op m’n duimpje”, lacht hij.

Grote ontwikkeling

Sint Jago is over de hele Antillen actief als WorldCoach en met name op Bonaire heeft hij sinds zijn eerste bezoek een grote ontwikkeling doorgemaakt. “In 2007 was er op het hele eiland maar één kunstgrasveld. Inmiddels is dat uitgebreid tot drie kunstgrasvelden die verspreid zijn door de wijken. Daarnaast hebben we nog twee kleine kunstgrasvelden tot onze beschikking.”

Ook op voetbalgebied heeft het eiland, mede door het WorldCoaches-programma, grote stappen gemaakt. Acht jaar geleden werden de wedstrijden op Bonaire op de bonnefooi gespeeld. Sinds 2011 zijn er georganiseerde competities voor de jeugd van negen tot en met zeventien jaar. En ook het meisjesvoetbal op het eiland zit in de lift. Tijdens het bezoek houdt hij speciale meisjesvoetbaldagen  en inmiddels begint er zelfs een eigen competitie van de grond te komen.

Trainers vol ambities

Ook de lokale coaches hebben een ontwikkeling doorgemaakt. Ze zijn ambitieus en zuigen de kennis die Sint Jago met zich meebrengt als sponzen op. “In het begin gaf ik gewoon een algemene trainerscursus, die we hier in Nederland ook geven. Inmiddels zijn de cursussen veel specifieker geworden.” De trainers kunnen nu namelijk zelf aangeven welke voetbalaspecten ze tijdens een cursus van Sint Jago onder de knie willen krijgen. Voorafgaand aan deze trip spraken de Antilliaanse trainers de ambitie uit om meer kennis en inzicht te krijgen in het observeren van een wedstrijd en vanuit deze analyse tot een trainingsdoel te komen.. “Ik heb ze dan ook gevraagd om alvast videobeelden te maken van wedstrijden”, vertelt Sint Jago. “Die beelden gaan we analyseren om te kijken wat er beter kan. Vervolgens gaan we de training voorbereiden, organiseren, geven en uiteindelijk evalueren.”

Kijk hier voor meer info over WorldCoaches


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen