Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Honderd WorldCoaches voor Zuid-Afrika en Mandela

KNVB Media
KNVB Media
18 juli 2018, 11:00

Ter ere van Nelson Mandela start KNVB WorldCoaches vier cursusweken in Zuid-Afrika. - Foto: KNVB Media

Nelson Mandela was één van de belangrijkste aanjagers om sport in te zetten om mensen te verbroederen. Ter ere van hem is KNVB WorldCoaches afgelopen maandag, in de week dat hij honderd jaar zou zijn geworden, de eerste van vier cursusweken in Zuid-Afrika gestart. Daarbij worden honderd lokale coaches opgeleid tot WorldCoach.

De cursusweken organiseert KNVB WorldCoaches in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nelson Mandela Foundation, een non-profit organisatie die door Nelson Mandela zelf in 1999 is opgericht, met als doel om vrijheid en gelijkheid voor iedereen te promoten.

Eerste cursusweek

Maandag was de aftrap op het Nike Football Training Centre in Soweto. Eén van de eerste 25 deelnemers is Andile Dlamini, keeper van het Zuid-Afrikaanse nationale vrouwenteam, Banyana Banyana. De cursus wordt aan het einde van de week afgesloten met een workshop voor zestig jonge voetballers in het Training Centre.

Johan Neeskens (l) met een aantal WorldCoaches.

De eerste cursus wordt gevolgd door een nieuwe cursusweek in Pietermaritzburg. De laatste twee groepen van in totaal vijftig cursisten volgen in november en december van dit jaar. Bij die cursussen wordt uitgebreid stilgestaan bij de sterfdag van Mandela, op 5 december 2013.

Johan Neeskens is als ambassadeur aanwezig in Zuid-Afrika. "Ik ben er trots op dat ik namens KNVB WorldCoaches dit werk kan doen in samenwerking met de Nelson Mandela Foundation. Hij was een legende die over de hele wordt gerespecteerd. Dit komt door de persoon die hij was, maar ook voor wat hij heeft betekend voor Zuid-Afrika. Zijn gedachten leven voort en worden nooit meer vergeten. Ik ben erg blij hoe het gaat tot nu toe en wat we kunnen bereiken. Ik hoop dat we er hier met elkaar een fantastische week van maken. "

Nelson Mandela-dag

Sinds 2009 wordt 18 juli officieel erkend door de Verenigde Naties als Nelson Mandela-dag. Deze dag staat in Zuid-Afrika in het teken van vrijwilligerswerk en een bijdrage leveren aan de gemeenschap. Ter ere van deze dag is een speciale uitgave van het WorldCoaches-shirt gemaakt.

De training buiten op het veld gaat beginnen.

Dit shirt wordt gekenmerkt door de iconische gebalde vuist van Mandela en daarbij de tekst ‘Be the Legacy’. Het shirt wordt gedragen door de WorldCoaches in opleiding en visualiseert het voortzetten van Mandela’s positieve nalatenschap.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen