Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

WorldCoaches sluit Early Recovery programma feestelijk af

KNVB Media
KNVB Media
7 juni 2018, 15:33

Zeventien coaches ontvingen het WorldCoaches-certificaat. - Foto: KNVB Media

Op Sint Maarten is op feestelijke wijze het programma Early Recovery met UNICEF en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties afgerond. De zeventien WorldCoaches presenteerden een prachtig actieplan voor de aankomende maanden om nog meer kinderen aan het voetballen en sporten te krijgen. Aan het einde van de bijeenkomst kregen zij hun advanced certificaat van de KNVB.

Door de vele coachingsuren die zijn gemaakt met de 650 schoolkinderen in het programma hebben de coaches tevens een CONCACAF-diploma ontvangen; elf op D-niveau en zes op C-niveau.

Ongelooflijk trots

"Deze coaches hebben zoveel uren gemaakt en zoveel geleerd dat het verschil met toen we begonnen bijna niet te beschrijven is. Ik ben ongelooflijk trots dat ik met ze heb mogen werken", vertelt docent Piet de Jong.

Samen met de voetbalbond van Sint Maarten (SXMFF) is in vier maanden veel gebeurd op het eiland dat bezig is te herstellen van de orkaan Irma die op 6 september 2017 het leven op zijn kop zette. Zo is er een uitgebreide schoolcompetitie opgezet die nu vier maanden loopt en in het najaar wordt voortgezet.

Schoolcompetitietrofee

Het verschil met toen we begonnen is bijna niet te beschrijven

Twaalf scholen nemen deel en elk weekend wordt er fanatiek gestreden om de prestigieuze schoolcompetitietrofee in diverse leeftijdscategorieën. Alle scholen hebben ook trainingsmaterialen gekregen van de SXMFF en de KNVB zoals minidoelen, ballen, hesjes en pilonnen. Het voetbal moet lokaal groeien en de scholen zijn daarvoor de aangewezen doelgroep.

Voorzitter Sudesh Singh van de SXMFF is tevreden. "Met de hulp van de docenten van de KNVB WorldCoaches hebben we meer en betere coaches voor de schoolteams. Je ziet het niveau van de spelers en van de coaches omhoog schieten. Daarnaast zijn we blij dat er nu veel meer naar de sociale aspecten rondom de begeleiding van de kinderen wordt gekeken. De life skills hebben niet alleen de kinderen beïnvloed, maar de coaches eveneens. Nu ze hun opleiding van WorldCoaches hebben afgerond, kunnen ze naschoolse programma’s bij de scholen gaan uitvoeren. Dat is goed voor de kinderen en goed voor de ouders, die vrijwel allemaal twee banen hebben om de eindjes aan elkaar te knopen."

Alle scholen hebben trainingsmaterialen gekregen van de SXMFF en KNVB.

Verlichting

Door de orkaan Irma was de verlichting van het enige stadion van St. Maarten volledig verwoest. Samen met de FIFA heeft de KNVB in maart LED-noodverlichting aan kunnen leggen waardoor er veel meer uren gemaakt kunnen worden. Niet alleen het voetbal profiteert daarvan, ook de atletiekleden kunnen nu in de avonduren weer terecht in het stadion.

In de extra avonduren heeft de voetbalbond het talentenprogramma weer op kunnen starten en de senioren kunnen ook weer trainen. De eerste vriendschappelijke interland is inmiddels ook al gespeeld, een extreem jong nationaal team speelde uit tegen St. Barth en verloor na een dappere wedstrijd met 5-3.

Niet verbaasd

Ons werk van de afgelopen maanden heeft zich hier bewezen

De Arubaanse Coach Elvis Albertus die namens de KNVB de volledige vier maanden op Sint-Maarten aan het programma heeft gewerkt, ziet veel talent bij deze jong groep. "Ik ben niet eens verbaasd dat ze zich tegen deze senioren zo goede staande hielden. Ons werk van de afgelopen maanden met de coaches en de jongeren die in steeds grotere getale kwamen trainen, heeft zich hier bewezen."

Samen met UNICEF zijn tevens Life Skills Workshops gegeven voor coaches van andere sporten dan voetbal. Een groep van twaalf coaches van diverse sporten en scholen heeft de workshops meegemaakt. Zij kregen ook een speciaal ‘Life Skills’ certificaat van WorldCoaches/UNICEF.

Voorrecht

"Het was een voorrecht om samen met Piet en Elvis de Workshops te geven", zegt Anna Kroon, de lokale coördinator van UNICEF voor Early Recovery. "Het toont de goede samenwerking tussen UNICEF en de KNVB, waarbij we complementair aan elkaar zijn om kinderen zo goed mogelijk te begeleiden in uitdagende situaties."

Van links naar rechts: Piet de Jong, Sudesh Singh en Elvis Albertus.

In augustus 2018 gaat Albertus voor een jaar terug naar Sint Maarten om te zorgen dat de enorme impuls niet eenmalig is geweest. Ook De Jong zal nog af en toe zijn opwachting maken om de opleiding van de coaches gestaag naar een hoger niveau te brengen.

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen