Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

WorldCoaches helpen kinderen Sint Maarten impact orkaan Irma verwerken

KNVB Media
KNVB Media
9 februari 2018, 10:35
1:23

Staatssecretaris Knop verrichte de aftrap voor het WorldCoaches-project op Sint Maarten. - Foto: KNVB Media

Staatssecretaris Knops (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) heeft donderdag op het Raoul Illidge Sport Complex op Sint Maarten de aftrap verricht van een speciaal WorldCoaches project. KNVB gaat samen met de partners Unicef, het Ministerie van BZK en de voetbalbond van Sint Maarten 25 WorldCoaches opleiden, die kinderen op het eiland via sport kunnen helpen de verwoestende impact van de orkaan Irma te verwerken.

Sint Maarten krabbelt langzaam weer op. Begin september 2017 trok de orkaan Irma een spoor van vernieling en slachtoffers over het Caraïbische eiland. Terwijl de storm haar weg vervolgde, bleven de inwoners achter in de ravage. Sommigen verloren dierbaren. Velen hun huis en hun baan.

Impact op kinderen

Vanuit het Nederlandse Wederopbouwfonds voor Sint Maarten vele projecten gestart om het eiland weer op te bouwen. Maar als het puin is opgeruimd, is het leed nog niet geleden. "De impact op kinderen is enorm", zegt Anna Kroon, specialist Kinderbescherming van Unicef. Bijvoorbeeld omdat hun ouders hun baan kwijt zijn, zij in een ander huis wonen totdat hun eigen huis is gerepareerd, en de orkaanschade nog volop bij de sport- en speelterreinen zichtbaar is."

Het bleef niet alleen bij de aftrap. De staatssecretaris moest vol aan de bak van docent Elvis Albertus.

Daarom slaan de KNVB, Unicef, het Ministerie van BZK en de voetbalbond van Sint Maarten de handen ineen om de kinderen een positieve draai aan hun leven te geven. Via het WorldCoaches-programma van de KNVB gaan de docenten Piet de Jong en Elvis Albertus de komende vijf maanden 25 sportcoaches opleiden, die de kinderen via de sport helpen hun ervaringen te verwerken. Staatssecretaris Knops (Koninkrijksrelaties) verrichte op 8 februari de aftrap voor de eerste clinic omringd door honderd kinderen. 

Ieder kind een WorldCoach

"Ieder kind verdient een coach. Een WorldCoach", zegt Johan van Geijn, specialist maatschappelijke partnerships van de KNVB. Sinds 1997 is de KNVB actief in het opleiden van voetbalcoaches in ontwikkelingslanden. Zij worden zo geschoold dat zij in staat zijn hun kennis over voetbal en ‘Life-skills’ lokaal over te dragen aan jongeren en toekomstige WorldCoaches. Van gymleraar tot voormalig profvoetballer, man of vrouw: in principe kan iedereen WorldCoach worden."

WorldCoaches helpen de kinderen zich staande te houden in de huidige leefomstandigheden op Sint Maarten.

Het programma heef zich de afgelopen decennia bewezen. Bewegen is gezond, natuurlijk, maar de coaches in opleiding leren ook om zogenaamde 'Life-skills' te verweven in de trainingen en wedstrijden.  Deze ‘Life-skills’ gaan over voeding en fit zijn, over alcoholgebruik, voor jezelf opkomen en respectvol met anderen en openbare ruimtes omgaan. Ze gaan ook over het omgaan met teleurstellingen en beheersing van agressie, emoties die vaak na een heftige ramp als orkaan ‘Irma’, in grotere mate aanwezig zijn in het leven van kinderen.

Zo helpen speciaal getrainde sportcoaches de jongeren zich staande te houden in de huidige leefomstandigheden op Sint Maarten. En daarna, want als de docenten verder trekken naar een nieuw project, is de kennis geborgd in de WorldCoaches.

Het WorldCoaches-programma is één van de early recovery projecten dat wordt gefinancierd uit het Nederlandse Wederopbouwfonds voor Sint Maarten, onder verantwoordelijkheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. 

WorldCoaches WorldCoaches Voor meer informatie en een actueel overzicht van alle projecten, ga naar Worldcoaches.nl

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen