Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB met WorldCoaches naar het einde van de wereld in 2017

KNVB Media
KNVB Media
21 december 2017, 11:59
11:02

Het KNVB WorldCoaches-programma bezocht 21 landen in 2017. - Foto: KNVB Media

De docenten en ambassadeurs van KNVB WorldCoaches trokken in 2017 de wereld over om kinderen via maatschappelijke projecten in aanraking te laten komen met de bal en tegelijkertijd coaches op te leiden. Ruim 63.000 kinderen zijn dit jaar bereikt. In 21 landen zijn meer dan 1500 certificaten uitgereikt aan lokale coaches, die als rolmodellen de voetbaltraining inzetten om de kinderen op een positieve manier te beïnvloeden. Piet de Jong was in Vanuatu, op 15.936 kilometer van Nederland. "Ik word altijd blij als ik de kinderen zonder zorgen zie voetballen."

Een WorldCoach wordt naast voetbaltrainer opgeleid als een aanspreekpunt en rolmodel voor kinderen. Op een leuke en verantwoorde manier worden kinderen naast voetbalvaardigheden voorgelicht over belangrijke zaken in hun sociale omgeving zoals persoonlijke hygiëne, omgaan met groepsdruk en leren samenwerken. Sinds de start van KNVB WorldCoaches in oktober 2009 zijn er, in samenwerking met partners, al meer dan 12.000 certificaten uitgereikt aan lokale coaches en bijna een half miljoen kinderen aangemoedigd om zich op sociaal en sportief gebied te ontwikkelen.

Het jaar 2017 in cijfers

Totaal aantal cursussen69
Totaal aantal uitgereikte certificaten1.576
Totaal aantal bereikte kinderen63.040
Totaal aantal bezochte landen21

Jaaroverzicht 2017 Jaaroverzicht 2017 Ga naar de infographic van het jaarverslag van WorldCoaches met alle feiten en hoogtepunten op een rij!

Naar het einde van de wereld

Soms moet je vanaf nul beginnen, bij anderen kun je meer op afstand begeleiden

De ambassadeurs en docenten van het WorldCoaches-programma hebben dit jaar maar liefst 21 landen bezocht. Van Libanon tot Zuid-Afrika. En van Paramaribo tot Milaan, waar zelfs  koning Willem-Alexander en koningin Maxima een bezoek brachten aan het WorldCoaches-project. Waar ze ook zijn, overal is het gevoel hetzelfde. Piet de Jong omschrijft dat gevoel als volgt: "Ik word altijd blij als ik de kinderen zonder zorgen op het veld zie staan."

De Jong moet het gevoel hebben gehad dat hij naar het einde van de wereld trok. Liefst 15.936 kilometer legde hij af om op de eilandengroep Vanuatu WorldCoaches op te leiden. Tot het koninkrijk Nederland behoren ook drie eilanden met zijn eigen specifieke uitdagingen vandaar dat KNVB WorldCoaches zich verbonden voelt met deze vaak afgelegen gebieden en de kinderen op deze eilanden niet over het hoofd wil zien. 

Een gepassioneerde Piet de Jong aan het werk op Vanuatu.

Documentaire

Over het werk van De Jong op Vanuatu is een mooie mini-documentaire gemaakt en worden ook twee WorldCoaches gevolgd. Alcohol en drugsmisbruik is een probleem  op het eiland. Stephen Edison maakte dat van dichtbij mee. Als mijn vader na een week werken thuiskwam, werd hij altijd dronken en sloeg mijn moeder. 

Door zich te richten op voetbal kon Edison zich aan de thuissituatie onttrekken. Als aanvoerder van het nationale elftal vond hij de kracht om zijn vader tot bezinning te laten komen. "Ik heb hem gered van de alcohol en de sigaretten." 

Actieve geest

Voetbal houdt kinderen weg van drugs en alcohol

Ook Julia King heeft zich dankzij voetbal kunnen ontwikkelen. "Ik kreeg de kans om in het buitenland naar school te gaan. Daar trainde ik op hetzelfde als de mannen." Terug op Vanuatu wil ze dat graag overbrengen op de kinderen. Via voetbal kan ik ze waarden bijbrengen. Een voetballevensstijl moedigt de kinderen aan om gezond te blijven en

.En dat niet alleen. "De beslissingen die kinderen nemen op het veld zijn ook mentale oefeningen voor buiten het veld omdat ze hebben geleerd betere beslissingen te nemen dan wanneer ze niet zouden voetballen. Voetbal activeert hun geest een draag zo bij aan een goede opleiding."

Julia King: 'Beslissingen die kinderen nemen op het veld zijn ook mentale oefeningen voor buiten het veld .

Fundament

Het zijn twee voorbeelden van de vele trainers die De Jong heeft begeleid. Welke rol hij aanneemt, verschilt. "Soms moet je vanaf nul beginnen, bij anderen kun je meer op afstand begeleiden." Hij kan de lange terugreis met een gerust hart aanvaarden. Het fundament is gelegd. De WorldCoaches bouwen verder.   

WorldCoaches ambassadeurs

Naast Piet de Jong hebben ook onder anderen Johan Neeskens, Frank Rijkaard, Ruud Krol, Aron Winter, Pierre van Hooijdonk, Stanley Menzo, Regi Blinker, Frank de Boer, Philip Cocu en de achtereenvolgende bondscoaches Bert van Marwijk, Louis van Gaal en Danny Blind zich de afgelopen jaren ingezet voor WorldCoaches. Lokale ambassadeurs die zich voor WorldCoaches hebben ingezet zijn onder andere Kalusha Bwalya, Nwanko Kanu, Daniel Amokachi, Finidi George, Stephan Appiah en Matthew Amoah.

Ex-international Johan Neeskens zet zich met hart en ziel in voor WorldCoaches .

Partners

WorldCoaches is een initiatief van de KNVB, maar de voetbalbond draagt dit programma niet alleen. De bond werkt nauw samen met verschillende partners uit binnen- en buitenland. WorldCoaches wordt ondersteund door het ministerie van Buitenlandse Zaken en diverse ambassades. Ook Nike en Philips zijn belangrijke maatschappelijke partners van de KNVB in het WorldCoaches programma.

WorldCoaches WorldCoaches Alles over WorldCoaches

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen