Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

De Groene Club start pilot met dertig verenigingen

KNVB Media
KNVB Media
1 december 2017, 16:39

De vertegenwoordigers van de dertig verenigingen die deelnemen aan de pilot De Groene Club. - Foto: KNVB Media

Dertig sportverenigingen uit Gelderland, Overijssel en Zuid-Holland zijn donderdag op de KNVB Campus geïnformeerd over verduurzaming van hun accommodatie in het komende jaar. Onder hen achttien voetbalclubs. Zij maken deel uit van de pilot De Groene Club die donderdag officieel van start is gegaan.

In totaal meldden zich 73 verenigingen aan als potentiële deelnemer aan het verduurzamingsproject. Daaruit heeft De Groene Club in elk van de provincies Gelderland, Overijssel en Zuid-Holland zes voetbal-, twee tennis- en twee hockeyclubs geselecteerd. In totaal nemen dus dertig verenigingen deel aan de pilot.

De eerste stap voor deze clubs is de opname van een energiescan. Die zal komende maand plaatsvinden. Op basis daarvan wordt begin volgend jaar een advies opgesteld. Alle clubs hebben aangegeven minimaal één grote verduurzamingsstap te nemen, maar uit het grote enthousiasme bij de start blijkt al dat er ook clubs zijn met de ambitie naar volledig CO2-neutraal. 

Alle clubs nemen komend jaar minimaal één verduurzamingsstap.

Lagere energierekening

Zorgen om het klimaat en opdrogende energiebronnen zorgen ervoor dat er steeds meer aandacht komt voor een schone en groene leefomgeving. Naast de winst voor het milieu moet de actie leiden tot een lagere energierekening voor deze amateurverenigingen, één van de grootste kostenposten.

Ook sportclubs kunnen en willen daar, op de accommodaties, hun steentje aan bijdragen. In veel gevallen ontbreekt bij vrijwillige bestuurders echter de kennis en tijd om zich hierin te verdiepen. Terwijl een lagere energierekening juist kan bijdragen aan een gezondere financiële positie van de club. Sterke verenigingen is één van de belangrijkste pijlers in de strategie van De Groene Club. 

Samenwerking met provincies

Voor de deelnemende provincies dragen deze afspraken bij aan de provinciale doelen om het energieverbruik te verminderen en duurzaam opgewekte energie te stimuleren. Door isolatie & LED-verlichting en het opwekken van duurzame energie via zonnepanelen en -boilers bij kantines, kleedruimten en sportvelden wordt het energieverbruik verminderd. 

Na de pilot

De wensen en behoeften van alle deelnemende verenigingen aan de pilot worden gebundeld. De Groene Club vertaalt de resultaten vervolgens naar praktische voorstellen voor alle verenigingen om duurzame maatregelen te nemen. De ambitie is om in een periode van drie jaar minimaal 150 verenigingen per provincie te verduurzamen. De Groene Club is een sportbreed initiatief.  Nederland kent 24.600 sportverenigingen met in totaal 5,2 miljoen leden. Een gigantisch potentieel voor verduurzaming. 

De Groene Club De Groene Club Lees meer informatie over het sportbrede initiatief De Groene Club.

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen