Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Schoon drinkwater dankzij de bal

KNVB Media
KNVB Media
17 februari 2015, 10:07

Foto:

Voetbal is vooral trainen en wedstrijdjes spelen. Pielen met de bal. Maar dankzij de bal kun je ook buiten het veld heel veel bereiken. De KNVB zet zich daarom wereldwijd in voor een aantal maatschappelijke projecten. Een daarvan is Football for Water in Afrika. Samen met Aqua for All bracht de KNVB begin februari een bezoek aan Ghana.

In het Football for Water- programma werken de KNVB en onder meer UNICEF samen voor schoon water, toiletten en goede hygiëne op scholen in Kenia, Ghana en Mozambique. De KNVB leidt hiervoor sportleraren op - zogenaamde WorldCoaches - die via voetbaltraining kinderen voorlichting geven over zaken uit het dagelijkse leven - zoals het belang van goede hygiëne.

Zo moeten de kinderen voor en na een training op de juiste manier hun handen wassen. Een ander voorbeeld is dat ze samen met de leerlingen het schoonmaakrooster van de toiletten opstellen. En de vrouwelijke coaches leggen de meisjes het belang uit van hygiëne rond de menstruatie.

Per school leidt de KNVB twee WorldCoaches op. In totaal werkt het programma op 190 scholen in Ghana, voornamelijk in en rondom de hoofdstad Accra en het noordelijke, rurale gebied rondom Tamale. Samen met de scholen in Kenia en Mozambique zijn ongeveer 400 scholen betrokken bij het programma. En met succes. Op de ene school wat meer dan de ander, maar overal zie je verbeteringen. Of er nu toiletten zijn aangelegd of schoon drinkwater stroomt, het geeft ontzettend veel voldoening.

Zonder Football for Water zouden deze initiatieven niet van de grond komen. Vanuit de overheid krijgen de scholen in Ghana onvoldoende steun. De middelen zijn schaars. De klassen zijn relatief groot. De deelnemende scholen zijn dan ook erg betrokken en positief over het programma. En dat is cruciaal voor het succes, want de mensen op de scholen zullen het moeten doen, ook als ze in de iets verdere toekomst op eigen benen moeten staan.

Duurzaamheid creëren

Zo blijkt maar weer dat voetbal een hoger doel kan dienen. WorldCoaches leren de kinderen niet alleen te genieten van het spelletje, maar ook dat een goede hygiëne essentieel is om de levensomstandigheden te verbeteren. Via dagelijkse toepassingen die voor ons zo vanzelfsprekend zijn zodat de kinderen het ook weer aan latere generaties door kunnen geven.


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen