Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Hoe voetbal bijdraagt aan gezonder eten in Kenia

KNVB Media
KNVB Media
8 maart 2017, 14:50

Oud-Feyenoorder Mike Snoei samen met WorldCoaches in Kenia. - Foto: KNVB Media

Vandaag, 8 maart, is Internationale Vrouwendag. De KNVB draagt via de WorldCoaches projecten bij aan de gezondheid van jonge vrouwen en meisjes in Kenia. We gebruiken het samen voetballen en trainen onder begeleiding van de WorldCoach om tienermeisjes te leren over gezondere voeding.

Veel tieners in Kenia eten maar beperkt gevarieerd. Ze eten deels wat gebruikelijk is, maar ook wat betaalbaar en beschikbaar is. In samenwerking met de internationale organisatie GAIN – gespecialiseerd in voeding – leidt de KNVB nieuwe vrouwelijke WorldCoaches op die via de training zelf een beetje expert worden in voeding. 

Zij begeleiden op hun beurt de meisjes op het veld en leren hen naast voetballen ook over de lokale gezonde alternatieven die ze kunnen combineren om meer verschillende voedingsstoffen binnen te krijgen, wat gezondere snacks zijn en waarom het als opgroeiend meisje belangrijk is om voldoende ijzer (mineralen) binnen te krijgen.

Praktische manier

'Door de lessen te combineren met voetbal, blijft het kinderen bij.'

“We leren kinderen wat gezondere voeding is, op een praktische manier”, zegt Esther Odhiambo, één van de WorldCoaches in Kenia. “Door het te combineren met voetbal, blijft het kinderen bij – omdat kinderen graag actief zijn. In eerste instantie denken kinderen vaak dat een gebalanceerd dieet alleen bestaat uit duur eten, zoals kip en vlees. Vaak kunnen ze het zich niet veroorloven om dat dagelijks te eten. Wij leren ze dat het ook anders kan, met bijvoorbeeld groentes of guaves die ze zelf van de boom kunnen plukken. Het maakt hun leven makkelijker, nu ze begrijpen wat gezonde voeding is.”

Niet iedereen in Kenia vindt het goed dat meisjes ook voetballen, omdat het een door mannen gedomineerde sport is

 

Keniaanse WorldCoach Martha Karimi, zelf international bij het nationale vrouwenelftal, begeleidt de coaches samen met de docenten van de KNVB. Zij ziet de vrouwelijke coaches groeien in hun rol als “food champion” en de impact die zij daarmee hebben op de jongere meisjes. “Niet iedereen in Kenia vindt het goed dat meisjes ook voetballen, omdat het een door mannen gedomineerde sport is. Toch wordt het steeds meer een gewoonte. Als vrouwelijke coach ben ik een rolmodel hierin en kan ik anderen inspireren.”

In 2017 heeft de KNVB 28 vrouwelijke coaches opgeleid in het coachen van voetbal en voeding. Na het succes van deze eerste pilot willen GAIN en de KNVB deze samenwerking voortzetten en nog meer jonge vrouwen door middel van voetbal bereiken.

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen