Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB WorldCoaches brengt 62.000 kinderen aan het voetballen in 2016

KNVB Media
KNVB Media
23 december 2016, 16:30

Ambassadeur Johan Neeskens bracht in 2016 onder meer een bezoek aan Libanon. - Foto: KNVB Media

Een jaar KNVB WorldCoaches zit er weer bijna op. In 2016 zijn er ruim 62.000 kinderen aan het voetballen gebracht via verschillende maatschappelijke projecten in negentien landen. Ook zijn er meer dan 1500 certificaten uitgereikt aan lokale coaches die nu in staat zijn om zelf trainingen te verzorgen aan plaatselijke jeugd.

Een WorldCoach wordt naast voetbaltrainer opgeleid als een aanspreekpunt en rolmodel voor kinderen. Op een leuke en verantwoorde manier worden kinderen naast voetbalvaardigheden voorgelicht over belangrijke zaken in hun sociale omgeving. Sinds de start van KNVB WorldCoaches in oktober 2009 zijn er, in samenwerking met partners, al meer dan 10.500 certificaten uitgereikt aan lokale coaches en 421.000 kinderen aangemoedigd om zich op sociaal en sportief gebied te ontwikkelen.

Het jaar 2016 in cijfers

Totaal aantal cursussen82
Totaal aantal uitgereikte certificaten1.545
Totaal aantal kinderen61.800
Totaal aantal bereikte landen19

Jaarverslag 2016 Jaarverslag 2016 Bekijk de infographic van het jaarverslag van WorldCoaches met alle feiten en hoogtepunten op een rij!

Peru, India en Libanon

Ex-international Johan Neeskens was dit jaar als ambassadeur van WorldCoaches onder meer actief in Peru, India en Libanon. In de Peruaanse stad Cuzco, gelegen op 3.400 meter hoogte en bekend van het nabijgelegen Machu Picchu, gaf hij samen met Etienne Siliee uit Curaçao een cursus aan 29 jeugdtrainers. "Een leuke groep die graag wilde leren. Een paar cursisten vroegen hoe het met mij was. Ze hebben me ooit bij het WK in 1978 tegen Peru hinkend van het veld zien gaan en dat waren ze nog niet vergeten."

In april bracht WorldCoaches een bezoek aan Peru.

"Bij de praktijksessie in de middag was het wel even lachen, want die gasten gingen als de brandweer", vervolgt Neeskens. "Ze waren gewend aan de ijle lucht, terwijl wij na een paar minuten naar lucht stonden te happen. Het is een heel mooie ervaring om in zo’n omgeving cursus te mogen geven."

In Libanon gaf Neeskens instructies aan jeugdtrainers uit heel het land. Daarnaast inspireerde hij de jeugd om de kracht van voetbal te gebruiken. De sport kan verschillende gemeenschappen met elkaar verbinden en een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de kinderen. "Voordat ik aan dit project meedeed, geloofde ik alle slechte dingen die over Syriërs werden gezegd. Nu weet ik wel beter, want door WorldCoaches ben ik bevriend geraakt met een aantal Syriërs", zei de 13-jarige Ali, één van de deelnemende kinderen in Noord-Libanon. "Er zouden meer van dit soort projecten op moeten worden gezet om mensen dichterbij elkaar te brengen."

KNVB WorldCoaches in Libanon.

KNVB WorldCoaches

Het WorldCoaches programma is opgezet om zoveel mogelijk kinderen op sportief en sociaal gebied te ontwikkelen. Door het scholen van WorldCoaches wordt kennis en vaardigheid lokaal verspreid. Doordat de WorldCoaches-cursussen voetbal aan sociale voorlichting koppelen bereiken ze meer kinderen. Voetbal is immers universeel en spreekt kinderen over de hele wereld aan. De WorldCoaches-cursussen worden wereldwijd gegeven in landen waarmee Nederland, de KNVB of één van haar partners een relatie mee heeft. Op dit moment strekken activiteiten zich uit over Zuid-Amerika, Afrika en Azië.

Johan Neeskens geeft uitleg tijdens een bijeenkomst in Libanon.

Ambasseur Neeskens: "Het is gewoon een fantastisch project en ik ben heel erg blij dat ik daar onderdeel van mag zijn. Voetbal heeft mij veel gegeven en nu kan ik iets teruggeven. Door een paar keer per jaar ergens naar toe te gaan en mijn ervaring over te brengen. Recent hebben we in Delhi het 10.000e WorldCoaches certificaat uitgereikt. Eén meisje was zo enorm betrokken dat we vonden dat zij het verdiende om dit speciale certificaat te krijgen."

Ook Frank Rijkaard was daarbij. Hij ondersteunt het project als ambassadeur ten volle. "De jeugdtrainers worden opgeleid door de KNVB, door de WorldCoaches, om zelf ook een WorldCoach te worden. Zodat ze later zelf ook met kinderen kunnen werken. Het is erg leuk om te zien hoeveel progressie ze in een paar dagen maken. Daar doe je het voor."

WorldCoaches ambassadeurs

Naast Neeskens en Rijkaard hebben ook onder anderen Ruud Krol, Aron Winter, Pierre van Hooijdonk, Stanley Menzo, Regi Blinker, Frank de Boer, Philip Cocu en de achtereenvolgende bondscoaches Bert van Marwijk, Louis van Gaal en Danny Blind zich de afgelopen jaren ingezet voor WorldCoaches. Lokale ambassadeurs die zich voor WorldCoaches hebben ingezet zijn onder andere Kalusha Bwalya, Nwanko Kanu, Daniel Amokachi, Finidi George, Stephan Appiah en Matthew Amoah.

Partners

WorldCoaches is een initiatief van de KNVB, maar de voetbalbond draagt dit programma niet alleen. De bond werkt nauw samen met verschillende partners uit binnen- en buitenland. WorldCoaches wordt ondersteund door het ministerie van Buitenlandse Zaken en diverse ambassades. Ook Nike en Philips zijn belangrijke maatschappelijke partners van de KNVB in het WorldCoaches programma.

WorldCoaches WorldCoaches Alles over WorldCoaches

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen