Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Terugblik Voetbaljaar 2014: Maatschappelijke projecten

KNVB Media
KNVB Media
19 december 2014, 12:24

Foto:

2014 zit er bijna op: tijd om terug te blikken op het afgelopen voetbaljaar. Wat waren de hoogtepunten? Natuurlijk, het Nederlands elftal behaalde de derde plaats op het WK en het EK 2020 en het EK vrouwenvoetbal 2017 komen naar ons land. Maar ook op maatschappelijk gebied gebeurde genoeg. Vandaag: de hoogtepunten van de maatschappelijke projecten van de KNVB.

Voetbal is het grootste sociale netwerk van ons land. Wekelijks organiseren verenigingen diverse maatschappelijke activiteiten waarbij zij voetbal inzetten voor een sterkere samenleving. Ook afgelopen jaar was de KNVB betrokken bij diverse maatschappelijke projecten en campagnes - zowel nationaal als internationaal - die de voetballiefhebbers niet zijn ontgaan. Hieronder een selectie van enkele nationale en internationale hoogtepunten:

NATIONAAL

Recordopbrengst Zwaluwen Jeugd Actie

De Zwaluwen Jeugd Actie heeft in 2014 een recordbedrag van 410.000 euro opgeleverd voor het goede doel. Op Sportclub Everstein in Everdingen nam Prinses Beatrix, op feestelijke wijze de cheque in ontvangst. Het grootste deel van het ingezamelde geld is bestemd voor onderzoek naar de ziekte van Duchenne, een fatale spierziekte die vooral bij jongens voorkomt. De andere helft gaat naar het fonds van de Zwaluwen Jeugd Actie. Uit dat fonds kunnen voetbalclubs geld ontvangen voor aanpassingen om de club toegankelijker te maken voor kinderen met een beperking. Jaarlijks komen meer dan 300.000 jeugdspelers in actie voor hun leeftijdgenootjes met een spierziekte of een andere beperking.

Campagne 'Je kunt mijn rug op' tijdens de Johan Cruijff Schaal

Op 3 augustus stond de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal in het teken van de campagne ‘Je Kunt Mijn Rug Op’. Doel was om geld op te halen voor kinderen met een spierziekte of een andere beperking. In totaal werd ruim 15.000 euro opgehaald.

Voetbalkantines in de ban van gezonde voeding

De Gezonde Sportkantine was in 2014 een actueel thema. Wilfred Genee sloot een weddenschap met Johan Derksen om 50 voetbalkantines gezond te maken. Verenigingen meldde zich massaal aan. In het project de Gezonde Sportkantine, een initiatief van het Convenant Gezond Gewicht, werkt de KNVB onder andere samen de KNHB en KNLTB om een gezonder assortiment aan te bieden bij verenigingen. Inmiddels doen 180 amateurverenigingen mee aan dit initiatief. In 2015 gaat de KNVB de gezonde voetbalkantine verder uitrollen.

Internationaal


World Cup Legacy

Het meest in het oog springende hoogtepunt was in juni van dit jaar tijdens het WK in Brazilië. Op 20 juni werd een door Oranje en KNVB gedoneerd mini-voetbalveld in Rio de Janeiro feestelijk geopend. Bert van Oostveen overhandigde samen met WorldCoaches-ambassadeurs Aron Winter en Pierre van Hooijdonk het veldje symbolisch aan de kinderen uit de Santa Teresa favela. Deze donatie van de KNVB en zijn partners was onderdeel van de sociale legacy van de bond in Brazilië. Deze legacy hield tevens in dat er een zestal voetbalclinics georganiseerd werden voor de (dolenthousiaste) kinderen in de speelsteden van Oranje.

 

Football for Water

De oefeninterland Nederland - Ghana op zaterdag 31 mei stond in het teken van Football for Water. Voorafgaand aan de wedstrijd hebben minister Lilianne Ploumen, ambassadeurs Pierre van Hooijdonk en Stephen Appiah de aftrap verzorgd van de campagne van Football for Water. Nooit eerder was er zo veel (media)aandacht voor dit project.

Football for Water is een samenwerking tussen o.a. de KNVB en UNICEF. In het programma worden drinkwatervoorzieningen en toiletten gebouwd bij basisscholen in Kenia, Ghana en Mozambique. WorldCoaches geven op deze scholen voorlichting over life skills op het gebied van hygiëne. Inmiddels worden meer dan 400 scholen bereikt.

WorldCoaches

In samenwerking met Philips zijn er een achttal WorldCoaches-cursussen georganiseerd op en rondom de Philips Light Centers: vier cursussen in Afrika en vier in Brazilië, waaronder één in de Amazone.

 

 

 


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen