Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

WorldCoaches brengt 56.000 kinderen aan het voetballen

KNVB Media
KNVB Media
18 december 2015, 10:55

Foto: KNVB Media

Een jaar KNVB WorldCoaches zit er weer bijna op. In 2015 zijn er ruim 56.000 kinderen aan het voetballen gebracht via verschillende maatschappelijke projecten in dertien landen. Ook zijn er meer dan 1400 certificaten uitgereikt aan lokale coaches die nu in staat zijn om zelf trainingen te verzorgen aan de plaatselijke jeugd.

Een WorldCoach wordt naast voetbaltrainer opgeleid als een aanspreekpunt en rolmodel voor kinderen. Op een leuke en verantwoorde manier worden kinderen naast voetbalvaardigheden voorgelicht over belangrijke zaken in hun sociale omgeving. Sinds de start van KNVB WorldCoaches in oktober 2009 zijn er, in samenwerking met partners, al bijna 9000 certificaten uitgereikt aan lokale coaches en 360.000 kinderen aangemoedigd om zich op sociaal en sportief gebied te ontwikkelen.

Aron Winter, ex-international en ambassadeur van WorldCoaches: ‘’Zelf heb ik dit jaar in heel wat landen clinics gegeven, van Mozambique tot Suriname en van Zuid-Afrika tot Marokko. Het is prachtig om te zien dat de kinderen zoveel plezier hebben in het voetbal en dat we tegelijkertijd coaches iets leren waar ze ook in de toekomst mee aan de slag kunnen’’, aldus Winter. ‘’Het geven van deze clinics in landen waar de omstandigheden een stuk minder zijn dan in Nederland maakt natuurlijk indruk. Zo ben ik ook op veel bijzondere plekken geweest het afgelopen jaar. Zoals in een jeugdgevangenis in Suriname, maar ook bij een school midden op het platteland van Kenia. Mijn mooiste herinnering dit jaar zijn de kinderen in Ghana. Samen met lokale helden Matthew Amoah en Stephan Appiah hebben we daar een training gegeven aan 150 uitzinnige kinderen. Dat is geweldig om mee te maken.’’

KNVB WorldCoaches

Het WorldCoaches programma is opgezet om zoveel mogelijk kinderen op sportief en sociaal gebied te ontwikkelen. Door het scholen van WorldCoaches wordt kennis en vaardigheid lokaal verspreid. Doordat de WorldCoaches-cursussen voetbal aan sociale voorlichting koppelen, bereiken ze meer kinderen. Voetbal is immers universeel en spreekt kinderen over de hele wereld aan. De WorldCoaches-cursussen worden wereldwijd gegeven in landen waarmee Nederland, de KNVB of één van haar partners een relatie mee heeft. Omdat de doelstelling is om projecten altijd voor een langere periode van een bepaald niveau op te zetten is ervoor gekozen op een beperkt aantal landen te concentreren. Op dit moment is KNVB WorldCoaches actief in Suriname, Aruba, Bonaire, Curaçao, Egypte, Kenia, Mali, Marokko, Mozambique, Ghana, Zuid-Afrika, India en Indonesië.

‘’Het doet mij erg goed dat we dit jaar in dertien landen zoveel kinderen hebben kunnen laten voetballen. Via WorldCoaches kunnen gediplomeerde trainers zelf trainingen verzorgen om zo de lokale jeugd op sportief en sociaal vlak te helpen ontwikkelen. Kinderen die anders langs de zijlijn staan, doen nu mee. Dat is de kracht van voetbal. De bijdrage van grote plaatselijke voetballers als ambassadeurs maakt dit project voor de kinderen en trainers extra speciaal. Ook is het mooi om te zien dat alle ambassadeurs graag met ons meewerken en het prachtig vinden dat wij dit organiseren in hun land.’’

Infographic Infographic Bekijk het jaaroverzicht van de WorldCoaches in een infographic.

WorldCoaches ambassadeurs

In de dertien verschillende landen worden plaatselijke en/of Nederlandse WorldCoaches ambassadeurs ingezet. De ambassadeurs zijn bekende namen uit het voetbal en spreken aan bij de lokale coaches en jeugd. Naast Aron Winter leveren onder andere Pierre van Hooijdonk, Stanley Menzo, Johan Neeskens, Ruud Krol, Tarik Oulida, Nwankwo Kanu, Stephan Appiah en Matthew Amoah op deze manier een bijdrage aan verschillende projecten.

Partners

WorldCoaches is een initiatief van de KNVB, maar de voetbalbond draagt dit programma niet alleen. De bond werkt nauw samen met verschillende partners uit binnen- en buitenland. WorldCoaches wordt ondersteund door het ministerie van Buitenlandse Zaken en diverse ambassades. Ook Nike en Philips zijn belangrijke maatschappelijke partners van de KNVB in het WorldCoaches programma.

 

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen