Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vriendenschaar promoot vrouwenvoetbal op Ambon

KNVB Media
KNVB Media
15 oktober 2014, 10:53

Foto:

De eerste twee vrouwenteams van CVV Vriendenschaar uit Culemborg stappen woensdagmiddag in het vliegtuig naar een wel heel bijzondere bestemming.

Voor het KNVB Clublinking programma - een uitwisselingsproject van de KNVB, gesubsidieerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken - reist het samengestelde team inclusief begeleiding af naar Ambon in Indonesië.

Hier werkt de KNVB sinds enige tijd via WorldCoaches aan de lokale voetbalontwikkeling. De vrouwen grijpen de reis aan om dit initiatief te ondersteunen en willen in twaalf dagen tijd het meisjes- en vrouwenvoetbal in Ambon op de kaart te zetten.

Nauwelijks ontwikkeld

Op Ambon is meisjes- en vrouwenvoetbal in tegenstelling tot in Nederland nog nauwelijks ontwikkeld en daar willen de teams verandering in brengen. Om een cultuuromslag te bewerkstelligen geven ze clinics op diverse scholen, bezoeken ze de plaatselijke universiteit en lichten ze de plaatselijke bevolking voor over hygiëne en voeding in combinatie met sport.

Ook spelen de vrouwen van CVV Vriendenschaar wedstrijden tegen lokale teams. Florens Timmermans gaat als begeleider mee naar Ambon en gaat goed voorbereid met de teams op pad.

,,We hebben een draaiboek gemaakt, waarin van dag tot dag beschreven staat wat er op het programma staat. De tijd is beperkt en we willen voorkomen dat we iets opzetten dat na ons vertrek weer langzaam naar de achtergrond verdwijnt. Daarom betrekken we studenten van de universiteit bij ons programma. Zij kunnen de verantwoordelijk van ons overnemen zodra we weg zijn en ervoor zorgen dat vrouwen op Ambon ook in de toekomst blijven voetballen."

Langere samenwerking

De reis vormt de basis voor een langere samenwerking met de bevolking van Ambon. CVV Vriendenschaar heeft met behulp van de KNVB een plan opgesteld om in de periode van 2014 tot en met 2017 een clublink te leggen met het Indonesische eiland.

Iets blijvends achterlaten op Ambon is echter niet het enige doel van de reis. De doelstelling van Clublinking is om bij jongeren het besef te ontwikkelen dat zij een rol spelen in de wereld. Daarbij gebruikt de KNVB de kracht van voetbal. Tijdens deze bijzondere reis is voetbal niet alleen een doel, maar ook een middel.

Door elkaar te ontmoeten via sport komen ze op een laagdrempelige manier in aanraking met meisjes en vrouwen aan de andere kant van de wereld en zo wil KNVB Clublinking hun wereld letterlijk vergroten. Ze gaan ook op onderzoek naar hoe mensen daar leven, eten en sporten.

KNVB Worldcoaches

Het maatschappelijk beleid van de KNVB omvat niet alleen sociale projecten in Nederland. Zo richt het WorldCoaches-project zich op coaches in ontwikkelingslanden, die naast een voetbaltechnische opleiding ook sociale training krijgen. Hierdoor kunnen zij voor veel kinderen het verschil maken; niet alleen op het voetbalveld, maar ook in het dagelijks leven.

Lees meer informatie over KNVB Worldcoaches en het Clublinking-programma

Volg ook de vrouwen van Vriendenschaar via Facebook tijdens hun reis.
 


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen