Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Minister Schippers bij worldcoaches favela Salvador

KNVB Media
KNVB Media
15 juni 2014, 21:28

Foto:

,,Wie gaat er zo winnen", vraagt minister Edith Schippers van Volksgezondheid Welzijn en Sport aan tientallen kinderen om haar heen. ,,Holanda", schreeuwen de kinderen om het hardst tegen de vrouw in een oranje pakje, die met haar nette schoenen door het natte gravel stapt."

De kinderen uit Salvador kregen gelijk. De minister zag een wedstrijd die zich hoog heeft genesteld in het geheugen van de Nederlandse voetballiefhebber. Maar misschien nog wel mooier was de beleving die ze een paar uur daarvoor ervoer in de beruchte Campo da Baixinha. Daar woonde Schippers een clinic bij van Pierre van Hooijdonk en Aron Winter. De oud-internationals hebben zich verbonden aan Worldcoaches, een maatschappelijk project van de KNVB. Ik vind het zo goed dat zij hier tijd voor nemen", zegt de minister. "Voetbal is voor iedereen. Voor Neymar en Robben, maar ook voor deze kinderen."

Van Hooijdonk is inmiddels tientallen Braziliaanse vriendjes rijker. Sommige jongetjes blijven de oud-aanvaller maar vasthouden. "Dat is bijna overal waar we in de wereld zijn geweest", zegt hij. "Ik doe het vooral voor de lach op al die gezichten. Die is echt. Kijk dit veldje. Ze wilden er net nog met wit zand lijnen op trekken. Alsof ze de Champions League-finale moeten spelen."

Kuilen vol plassen

De mannetjes dribbelen niet alleen langs tegenstanders, maar ook langs kuilen vol plassen. Vele Braziliaanse sterren legden in de favela de basis voor hun magnifieke techniek. Maar een doorbraak is slechts voor een enkeling weggelegd. Worldcoaches wil voor degene die het niet redden ook iets opbouwen. En niet alleen in Brazilië.

Worldcoaches heeft inmiddels al zesduizend trainers in twintig verschillende ontwikkelingslanden opgeleid. Het project van de KNVB geeft ook sociale training. Sponsor Philips heeft lichtmasten rond het trapveldje in Campo da Baixinha geplaatst. "Zo kunnen ze hier nu ook in de avond voetballen", zegt Schippers. "Ik ben ook moeder. Kinderen bij ons zijn bevoorrecht. Het is vrij normaal als ze bij een sportclub gaan. Maar in zo'n wijk is dat even anders. Kijk hoe blij ze allemaal zijn met die oranje ballen. Ik ben trots dat de KNVB zich ook hier inzet."


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen