Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB Galerij, aflevering 69: Een pak slaag voor de Fransen

KNVB Media
KNVB Media
16 november 2018, 13:35

Het programmaboekje van de interland Nederland - Frankrijk in 1923. - Foto: KNVB Media

De KNVB Campus in Zeist herbergt vele historische schatten uit het rijke verleden van de voetbalbond, opgericht in 1889. In aflevering 69 aandacht voor het reisschema van het Franse nationale elftal voor de wedstrijd tegen Nederland op 2 april 1923, die eindigde in een 8-1 overwinning voor Oranje.

Het Nederlands elftal speelt vrijdagavond, in het kader van de UEFA Nations League, in Stadion Feijenoord tegen Frankrijk. Eerder dit seizoen ging de uitwedstrijd tegen de Fransen met 2-1 verloren en datzelfde geldt voor de beide duels die Oranje en de Haantjes speelden met kwalificatie voor het WK 2018 als inzet. De laatste Nederlandse overwinning dateert alweer van het EK 2008, toen Oranje de Fransen met 4-1 versloeg. Een grote overwinning, maar niet de grootste. Die boekte Nederland op 2 april 1923, toen Frankrijk met een 8-1 (!) nederlaag naar huis gestuurd werd.

Het Franse elftal voor aanvang van de wedstrijd op 2 april 1923.

Vredespaleis en Concertgebouw

Nadat het Nederlands elftal in november 1921 Frankrijk in eigen land op een 0-5 nederlaag heeft getrakteerd, komen de Fransen in 1923 naar Nederland voor een revanche. Op paaszaterdag 31 maart verzamelen spelers en officials (onder aanvoering van Jules Rimet) zich op station Gare du Nord in Parijs, om vandaar naar Nederland te reizen. Na een treinreis van tien uur arriveert het gezelschap om 22.08 uur in Den Haag, waar de Fransen een nachtje verblijven in Hotel Terminus.

De Fransen genieten een diner Hotel de L'Europe

Op zondag 1 april bezoeken ze het Vredespaleis en Scheveningen en reizen vervolgens door naar Amsterdam. Daar wordt genoten van een diner in Hotel de L’Europe en een bezoek aan het Concertgebouw. Op 2 april staat een wandeling door Amsterdam op het programma, voordat het eindelijk tijd is voor de wedstrijd, die om 15.00 uur in stadion Het Nederlandsche Sportpark wordt afgetrapt.

Het reisprogramma van het Franse nationale elftal in april 1923.

Geen revanche …

Het Nederlands elftal heeft de voorgaande interland, tegen Zwitserland op 19 november 1922, met liefst 5-0 verloren en dus wordt het elftal compleet verbouwd. Van de elf spelers die in november op het veld stonden, komen er op 2 april 1923 slechts twee opnieuw in actie: Harry Dénis en André le Fèvre. Met negen andere namen start Oranje furieus tegen de Fransen en al in de eerste minuut scoort Wim Roetert de 1-0. Daar blijft het niet bij. Binnen twintig minuten staat het via doelpunten van opnieuw Roetert en Evert van Linge 3-0. Jaap Bulder maakt er een minuut voor de rust ook nog 4-0 van en de Fransen beseffen dat er van een revanche geen sprake zal zijn.

Het Nederlands elftal voorafgaand aan de wedstrijd tegen Frankrijk.

... maar ook geen dubbele cijfers

In de tweede helft gaat Oranje lustig door met scoren: Wim Addicks maakt de 5-0 en 7-0, terwijl tussendoor Evert van Linge zijn tweede goal van de middag binnen prikt (6-0). De Fransen doen in de 82e minuut via Henri Bard iets terug, maar vier minuten voor tijd maakt ook Jaap Bulder zijn tweede doelpunt van de dag, waarmee hij de eindstand op 8-1 brengt.

Ondanks de 8-1 stappen de Fransen opgelucht van het veld

Gek genoeg stappen de Fransen nog opgelucht van het veld, want met name Jaap Bulder laat diverse kansen liggen die de score zomaar in de dubbele cijfers had kunnen laten eindigen. Na de wedstrijd volgt het gebruikelijke officiële banket, waarna de Fransen de volgende dag ’s ochtends vroeg gedesillusioneerd in de trein naar Parijs stappen. Het reisschema van hun trip naar Nederland blijft als tastbare herinnering achter.

Harry Dénis belet met een sliding een Franse doelpoging.

KNVB Galerij

In de rubriek KNVB Galerij krijgen ‘verborgen’ memorabilia van de KNVB Campus de aandacht die ze verdienen. Eerder verschenen in deze serie onder meer Het schilderij van Pim Mulier, de bal van Just Göbel uit 1912, de EK-beker van 1988 en een door Louis van Gaal gesigneerde vaan.

KNVB Campus | Voor de teams van morgen

De KNVB Campus is de plek waar onze nationale selecties trainen. Een plek ook die een aanzuigende werking heeft op mensen die van voetbal houden. En waar topsport en bedrijfsleven elkaar ontmoeten. Iedereen is welkom.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen