Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB Galerij, aflevering 68: Een ticket voor een wereldwedstrijd

KNVB Media
KNVB Media
18 oktober 2018, 18:09

Voor 2,50 gulden kon je in 1953 in Amsterdam het FIFA-elftal en FC Barcelona aan het werk zien. - Foto: KNVB Media

De KNVB Campus in Zeist herbergt vele historische schatten uit het rijke verleden van de voetbalbond, opgericht in 1889. In aflevering 68 aandacht voor de wedstrijd tussen een FIFA-elftal en FC Barcelona, die op 30 september 1953 in het Olympisch Stadion in Amsterdam wordt gespeeld.

De Engelse Football Association viert in 1953 zijn 90-jarig jubileum. Ter ere van dit jubileum zal een FIFA-elftal, bestaande uit de beste voetballers ter wereld, het op 21 oktober 1953 opnemen tegen de Engelse nationale ploeg.

Als voorbereiding op dit duel wil de FIFA het elftal graag een oefenwedstrijd laten spelen. Karel Lotsy, lid van het FIFA-bestuur en voormalig bondsvoorzitter van de KNVB, wendt al zijn invloed aan om dit oefenduel naar Nederland te halen en dat lukt. Op 30 september zal het FIFA-elftal in Amsterdam voetballen.

Aanvallende of stopperspil?

Het was een verademing, na het wekelijkse verblijf bij de vaderlandse topclubs met alle grauwe middelmaat, nu eindelijk weer eens voetbal te zien, zoals het gespeeld moet worden.

De FIFA stelt een kandidatenlijst op met mogelijke tegenstanders, waaronder FC Barcelona, Reims en FC Kaiserslautern. De keuze van de FIFA-commissie valt unaniem op Club de Futbol Barcelona, volgens het programmaboekje mede 'omdat deze Spaanse ploeg een volledig ingespeelde ploeg is en hetzelfde spelsysteem als de Engelsen speelt'.

Dat zal ook voor een groot deel het verloop van de wedstrijd in het Olympisch Stadion bepalen. Voor de rust zal het FIFA-elftal namelijk met een aanvallende spil aantreden, na de rust met een stopperspil. Engeland speelt altijd met een stopperspil en dat doet zo goed, dat veel voetbalvolgers hopen en verwachten dat het FIFA-elftal die tactiek niet tegen de Engelsen zal uitproberen.

In Amsterdam kan dat wel en er is meer mogelijk: tijdens het duel met FC Barcelona mogen zowel voor als na de rust spelers gewisseld worden terwijl in Londen alleen de keeper en één speler in de eerste helft vervangen mogen worden. In de aanloop naar het duel ontvangen FIFA en KNVB slecht nieuws: liefst zes spelers, waaronder de topspelers Di Stefano, Puskas en Kocsis, zeggen om uiteenlopende redenen af. De Fransman Ujlaki bedankt zelf, naar verluidt omdat hij niet in vorm zou zijn.

De originele elftalfoto van FC Barcelona.

Weergaloze show

Woensdagmiddag 30 september gaan 60.000 toeschouwers er in het uitverkochte Olympisch Stadion eens goed voor zitten. Ze worden niet teleurgesteld. Het FIFA-elftal, met onder anderen toekomstig Oranje-bondscoach Ernst Happel in de gelederen, heeft een half uurtje nodig om op stoom komen, maar dan barst het voetbalfeest los.

Verslaggever Herman Kuiphof komt lovende woorden te kort om het duel te beschrijven. "Het was een verademing, na het wekelijkse verblijf bij de vaderlandse topclubs met alle grauwe middelmaat, nu eindelijk weer eens voetbal te zien, zoals het gespeeld moet worden. Door spelers, die niet alleen de juiste plannen koesteren, maar ook de capaciteiten bezitten om ze tot uitvoer te brengen."

Het FIFA-elftal experimenteert zoals verwacht met zowel het aanvallende als het stopperspilsysteem, maar dat blijkt voor het spel niet uit te maken. Met heerlijk aanvallend voetbal wint het FIFA-team met 5-2 van FC Barcelona en ook tegen Engeland speelt het een prima en doelpuntrijke wedstrijd. Het duel op 21 oktober op Wembley (voor 97.000 toeschouwers!) eindigt in 4-4.

Opstelling voor het duel tussen het FIFA-elftal en FC Barcelona.

KNVB Galerij

In de rubriek KNVB Galerij krijgen ‘verborgen’ memorabilia van de KNVB Campus de aandacht die ze verdienen. Eerder verschenen in deze serie onder meer Het schilderij van Pim Mulier, de bal van Just Göbel uit 1912, de EK-beker van 1988 en een door Louis van Gaal gesigneerde vaan.

KNVB Campus | Voor de teams van morgen

De KNVB Campus is de plek waar onze nationale selecties trainen. Een plek ook die een aanzuigende werking heeft op mensen die van voetbal houden. En waar topsport en bedrijfsleven elkaar ontmoeten. Iedereen is welkom.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen