Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB Galerij, aflevering 65: Een surrealistisch WK

KNVB Media
KNVB Media
27 september 2018, 16:05

Oranje Onder 17 nam in 2009 deel aan het WK in Nigeria. - Foto: KNVB Media

De KNVB Campus in Zeist herbergt vele historische schatten uit het rijke verleden van de voetbalbond, opgericht in 1889. In aflevering 65 aandacht voor het FIFA WK voor spelers onder 17 jaar in 2009, dat onder surrealistische omstandigheden in Nigeria plaatsvond.

Het Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar speelt deze week in Zweden de eerste van twee kwalificatietoernooien, om plaatsing voor het EK in Ierland in mei 2019 te bewerkstelligen. Mocht het team van coach Peter van der Veen daarin slagen en op het EK ook nog de halve finale weten te bereiken, dan plaatst Oranje onder17 zich voor de vierde keer voor een WK. Eerder gebeurde dat in 2005, 2009 en 2011. Met name de editie van 2009 was een hele bijzondere.

Verloren finale

Het Nederlands elftal onder 17 speelt in 2009 op het EK in Duitsland een goed toernooi. In een groep met Duitsland, Engeland en Turkije eindigt het elftal van coach Albert Stuivenberg als tweede, waarna in de halve finale met 2-1 gewonnen wordt van Zwitserland. In de finale mag Onder 17 het opnieuw opnemen tegen de Duitse leeftijdsgenoten. Nederland komt dankzij een doelpunt van Luc Castaignos al snel op 1-0, maar verliest de finale – na verlenging – met 2-1 van de Duitsers.

Dat is een tegenvaller, al is de kwalificatie voor het WK in oktober een (kleine) pleister op de wonde. Op dat WK zal Onder 17 het op moeten nemen tegen Colombia, Gambia en Iran. “Als je de rest van de poules ziet mogen we niet klagen”, meldt KNVB-coach Albert Stuivenberg, “Maar je mag op zo’n toernooi geen enkel land onderschatten. We weten op dit moment nog weinig van onze tegenstanders. We zullen de komende tijd zoveel mogelijk informatie verzamelen, om ons optimaal voor te bereiden.”

Een balend Onder 17 na de verloren finale van het EK 2009.

Gewapend escorte

Onder 17 reist op maandag 19 oktober af naar Nigeria, vol met vraagtekens over het land en de tegenstanders in de poule. Nigeria staat op dat moment namelijk bekend als een gevaarlijk land, waar veel onrust is en regelmatig doden vallen bij onlusten. De Nederlandse regering heeft echter (nog) geen negatief reisadvies gegeven en de FIFA vindt dat het toernooi hoe dan ook doorgang moet vinden. Voorafgaand aan het toernooi organiseert de KNVB daarom een bijeenkomst voor de ouders van de spelers (waaronder Joël Veltman, Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi, Luc Castaignos, Adam Maher en Warner Hahn), waarin de situatie wordt toegelicht.

Er rijden voortdurend zes jeeps met tot de tanden bewapende Nigeriaanse soldaten mee

Daarnaast regelt de KNVB in samenwerking met de Nederlandse ambassade twee beveiligers (ex-commando’s, zo blijkt later) voor het team, die het elftal op het vliegveld opwachten en in het vervolg van het toernooi begeleiden. Ook rijden er voortdurend zes jeeps met tot de tanden bewapende Nigeriaanse soldaten mee. De rest van het verblijf kenmerkt zich door deze veiligheidsmaatregelen. De spelers en staf mogen, behalve voor trainingen en wedstrijden, het hotel niet uit, wat de sfeer in de selectie en de prestaties op het veld bepaald niet ten goede komt.

Het basiselftal voor de wedstrijd tegen Gambia.

Groepsfase eindstation

Nederland begint dan ook slecht, het eerste duel tegen Colombia gaat met 2-1 verloren. Oranje komt met 1-0 achter, herstelt die achterstand via een benutte penalty van Őguzhan Őzyakup, maar verliest alsnog met 2-1. Dat legt een flinke druk op het tweede duel tegen Gambia, dat een omgekeerd scoreverloop kent. Onder 17 komt nu via Luc Castaignos op voorsprong, ziet Gambia via een benutte penalty langszij komen maar wint uiteindelijk dankzij een doelpunt van invaller Tom Boere met 2-1.

Dat betekent dat Nederland plaatsing voor de volgende ronde helemaal in eigen hand heeft. Dan moet er wel gewonnen worden van Iran en dat blijkt te veelgevraagd. Iran komt in de 25e minuut op voorsprong en geeft die niet meer weg. Door de 1-0 nederlaag eindigt Onder 17 als derde in groep C, achter Iran en Colombia.

Statistieken WK 2009 Statistieken WK 2009 Alle statistieken en nieuws van het WK 2009 voor spelers onder 17 jaar.

Gele kaart nekt Nederland

Omdat de vier beste nummers drie ook doorgaan naar de achtste finales, moet Nederland de resultaten in de andere groepen afwachten. Uiteindelijk kost het feit dat Oranje onder17 één gele kaart meer heeft ontvangen dan de Verenigde Arabische Emiraten, het team van Stuivenberg een plek in de volgende ronde.

Een gele kaart meer kost Onder 17 een plek in de volgende ronde

Onder 17 eindigt het toernooi als zeventiende. ,,Ik ben diep teleurgesteld, vooral over de manier waarop we de wedstrijden hebben gespeeld”, aldus KNVB-coach Albert Stuivenberg. ,,We hebben kansen gecreëerd, maar ook ontzettend veel weggegeven. Te weinig spelers waren dit toernooi in goeden doen, en dan red je het niet.” Nederland kan naar huis, teleurgesteld over het resultaat, maar blij dat het weg kan uit Nigeria.

KNVB Galerij

In de rubriek KNVB Galerij krijgen ‘verborgen’ memorabilia van de KNVB Campus de aandacht die ze verdienen. Eerder verschenen in deze serie onder meer Het schilderij van Pim Mulier, de bal van Just Göbel uit 1912, de EK-beker van 1988 en een door Louis van Gaal gesigneerde vaan.

KNVB Campus | Voor de teams van morgen

De KNVB Campus is de plek waar onze nationale selecties trainen. Een plek ook die een aanzuigende werking heeft op mensen die van voetbal houden. En waar topsport en bedrijfsleven elkaar ontmoeten. Iedereen is welkom.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen