Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB Galerij, aflevering 54: De ING Cup in Hong Kong

KNVB Media
KNVB Media
4 januari 2018, 8:00

Het Olympisch elftal won in 2008, voorafgaand aan de Olympische Spelen in China, de ING Cup in Hong Kong. - Foto: KNVB Media

De KNVB Campus in Zeist herbergt vele historische schatten uit het rijke verleden van de voetbalbond, opgericht in 1889. In aflevering 54 van de KNVB Galerij aandacht voor het toernooi om de ING Cup, dat in aanloop naar de Olympische Spelen in Beijing werd georganiseerd door Hong Kong en dat werd gewonnen door het Olympisch elftal.

Jong Oranje wint in 2007 het EK in eigen land en plaatst zich daarmee ook voor de Olympische Spelen in Beijing in 2008. Een prachtige prestatie, want dat betekent dat Nederland voor het eerst sinds 1952 weer mee doet aan het Olympische voetbaltoernooi. Bondscoach Foppe de Haan en zijn spelers starten al vroeg in 2008 met de voorbereiding op China.

Wisselende resultaten

De route naar Beijing is zorgvuldig uitgestippeld. De voorbereiding begint al in mei 2008, aangezien het Olympisch elftal aan het eind van diezelfde maand deelneemt aan een vierlandentoernooi in Zweden. Daar wordt wisselend gepresteerd: een 2-1 nederlaag tegen Frankrijk wordt gevolgd door een 0-0 gelijkspel tegen Zweden en een 2-0 overwinning op Portugal.

Bondscoach De Haan geeft iedereen vervolgens een korte vakantie, alvorens begin juli de trainingen te hervatten. De volgende serieuze krachtmeting volgt op 24 juli, wanneer het Olympisch elftal het in Genk opneemt tegen België. In een pittig duel trekt Oranje via een laat doelpunt van Roy Makaay met 0-1 aan het langste eind.

Vervolgens vertrekt het Olympische elftal richting Hong Kong, waar het toernooi om de ING Cup op het programma staat. Behalve Nederland zijn ook Kameroen, Ivoorkust en de Verenigde Staten van de partij.

Het Olympisch elftal in training begin juli 2008.

Een punt voor een doelpunt

De deelname van Nederland en de Verenigde Staten zorgt voor een probleem. Beide landen zijn ingedeeld in groep B van het Olympisch voetbaltoernooi en hebben er geen behoefte aan om nu ook al tegen elkaar uit te komen.

De organisatie bedenkt tenslotte de volgende oplossing: er wordt geen finale gespeeld, de winnaar is het land met het hoogste aantal punten na twee duels. Opvallende toevoeging is wel dat elk gescoord doelpunt ook een punt oplevert.

Winst binnenslepen

Nederland begint het toernooi tegen Kameroen en lijkt lang op 0-0 af te stevenen. Door doelpunten van Ryan Babel (86e minuut) en Roy Makaay (4e minuut van de blessuretijd) weet Oranje de winst echter toch binnen te slepen.

Het tweede duel, tegen Ivoorkust, eindigt in een 1-1 gelijkspel. Een treffer van Urby Emanuelson brengt Nederland in de 14e minuut aan de leiding, maar Gervinho scoort in de 2e helft de 1-1 en daar blijft het bij.

Omdat de Verenigde Staten met 1-0 verliezen van Kameroen en doelpuntloos gelijk spelen tegen Ivoorkust, is Nederland met zeven punten (4 wedstrijdpunten en 3 doelpunten) winnaar van het toernooi.

Vertrouwen

Dat geeft vertrouwen voor de Olympische Spelen, maar die kennen helaas een andere afloop. Na een moeizame poulefase legt Oranje het in de kwartfinale af tegen Argentinië, dat zich vervolgens in de finale tegen Nigeria tot Olympisch kampioen kroont.

Aanvoerder Roy Makaay scoorde zowel tegen België als Kameroen vlak voor tijd.

KNVB Galerij

In de rubriek KNVB Galerij krijgen ‘verborgen’ memorabilia van de KNVB Campus de aandacht die ze verdienen. Eerder verschenen in deze serie onder meer Het schilderij van Pim Mulier, de bal van Just Göbel uit 1912, de EK-beker van 1988 en een door Louis van Gaal gesigneerde vaan.

KNVB Galerij KNVB Galerij Bekijk alle items uit de KNVB Galerij

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen