Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB Galerij, aflevering 37: Een honderdjarige postzegel

KNVB Media
KNVB Media
24 augustus 2017, 12:36

De voetbalpostzegel van de PTT is te vinden in het KNVB bondsbureau in Zeist. - Foto: KNVB Media

De KNVB Campus in Zeist herbergt vele historische schatten uit het rijke verleden van de voetbalbond, opgericht in 1889. In aflevering 37 van de KNVB Galerij aandacht voor de voetbalpostzegel die de PTT in 1989 uitgaf ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de KNVB.

De KNVB viert in 1989 onder het motto 'KNVB 100: Een (l)eeuw van een bond' het honderdjarig bestaan. Het jubileumjaar start met (de organisatie van) het allereerste WK zaalvoetbal ooit en eindigt met de jubileuminterland Nederland-Brazilië. Tussendoor presenteert de PTT een speciale jubileumpostzegel.

Brazilië twee keer spelbreker

Het jubileumjaar begint met een primeur voor de voetbalwereld. Wereldvoetbalbond FIFA heeft de KNVB als cadeau voor het jubileum de organisatie van het allereerste WK zaalvoetbal toegekend. In januari 1989 strijden zestien landen om de wereldtitel, een strijd die uiteindelijk wordt gewonnen door Brazilië dat in de finale Nederland met 2-1 verslaat.

Vervolgens staan een congres over de maatschappelijke betekenis van voetbal en een door de AVRO georganiseerd tv-gala met de bond als middelpunt op het programma. Op twee recepties, in Den Haag en op het KNVB Sportcentrum in Zeist, worden veel nationale en internationale gasten verwelkomd. Glansrollen zijn er voor minister Hedy D’Ancona van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur en de voorzitters van FIFA (João Havelange) en UEFA (Jacques George). Met een interland tegen Brazilië op 20 december sluit het Nederlands elftal het jubeljaar af. Ook nu blijken de Brazilianen spelbreker: in de Kuip gaat Oranje in een teleurstellende wedstrijd met 0-1 onderuit.

De Grande Finale van het tv-gala.

Gouden treffer Van Basten

Levert het jubileum dan misschien sportief wat minder succes op, de liefhebbers van memorabilia komen tijdens het jubileumjaar wel goed aan hun trekken. De KNVB geeft een set met twaalf ansichtkaarten uit, met onder meer portretten van Faas Wilkes, Abe Lenstra, Johan Cruijff en Ruud Gullit. Tevens verschijnt een jubileumboek, met 180 pagina’s kleurrijke KNVB-historie.

Bondsvoorzitter Jo van Marle en Oranje-international Jan Wouters ontvangen op 5 september in het Olympisch Stadion in Amsterdam de eerste postzegels.

De PTT deelt in de feestvreugde door ter ere van het KNVB-jubileum een voetbalpostzegel uit te brengen. Linda van Deursen en Armand Mevis tekenen voor het ontwerp dat een op straat voetballende jongen toont. Wie wat nauwkeuriger kijkt, zou ook (een schematische voorstelling van) de gouden treffer van Marco van Basten uit de EK-finale van 1988 moeten kunnen ontwaren. Bondsvoorzitter Jo van Marle en Oranje-international Jan Wouters ontvangen op 5 september in het Olympisch Stadion in Amsterdam de eerste postzegels.

Daar blijft het voor wat de PTT betreft niet bij. Korte tijd later presenteert het postbedrijf ook nog een speciale jubileumenveloppe met een eerste-dag-stempel, die voor ƒ 3,50 te bestellen is bij de KNVB. Zowel de postzegel als de jubileumenveloppe zijn tegenwoordig te vinden in het KNVB bondsbureau in Zeist.

De speciaal voor het eeuwfeest van de KNVB uitgebrachte postzegel van de PTT.

KNVB Galerij

In de rubriek KNVB Galerij krijgen 'verborgen' memorabilia van de KNVB Campus de aandacht die ze verdienen. Eerder verschenen in deze serie onder meer Het schilderij van Pim Mulier, de bal van Just Göbel uit 1912, de EK-beker van 1988 en een door Louis van Gaal gesigneerde vaan.

Voetballen bij een club

De KNVB is er voor voetballers op het veld, in de zaal en op straat. Voor pupillen, profs en 65-plussers. Voor jongens en voor meisjes.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen