Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB Galerij, aflevering 34: De KNVB-voetbalboot

KNVB Media
KNVB Media
27 juli 2017, 9:57

Het bord met nummer 23 herinnert aan de deelname van de KNVB aan de Canal Parade in 2013. - Foto: KNVB Media

De KNVB Campus in Zeist herbergt vele historische schatten uit het rijke verleden van de voetbalbond, opgericht in 1889. In aflevering 34 van de KNVB Galerij aandacht voor de voetbalboot van de KNVB, die in 2013 meevoer met de Canal parade in Amsterdam.

Komende week, van 29 juli tot en met zaterdag 6 augustus, staat de jaarlijkse Pride Amsterdam op de agenda. Tijdens dit evenement wordt aandacht gevraagd voor de strijd voor homo-acceptatie wereldwijd. Onderdeel van de Pride Amsterdam is de beroemde Canal Parade door de grachten van Amsterdam. In 2013 was de KNVB van de partij met een heuse voetbalboot.

Voetbal voor iedereen

De KNVB zet zich, onder aanvoering van bondsvoorzitter Michael van Praag, al jaren in voor homo-acceptatie in het voetbal. De bond wil dat iedereen zich welkom voelt in het voetbal en dat voetballers zichzelf kunnen zijn op en naast het veld. Ter bevordering van homoacceptatie werkt de KNVB aan een actieplan, dat in oktober 2012 onder de noemer 'Voetbal voor iedereen' het licht ziet.

Het plan voorziet in het ontwikkelen van workshops voor verenigingen, het aanpassen van opleidingsmateriaal, de lancering van de campagne 'Homo? Boeit geen flikker'  en het opnemen van het thema homoacceptatie in het sportbrede programma 'Naar een veilig sportklimaat'. Meest opvallende actiepunt is echter de deelname van een voetbalboot aan de Canal Parade van de Gay Pride in Amsterdam.

Het meest opvallende actiepunt is de deelname van een voetbalboot aan de Canal Parade van de Gay Pride in Amsterdam.

Voetbalboot

De eerste Canal Parade vindt plaats in 1996 en trekt zo’n 20.000 toeschouwers. In de jaren die volgen neemt het aantal boten en toeschouwers enorm toe. Het aantal aanmeldingen voor de Canal Parade is zo groot, dat er op 3 maart 2013 zelfs geloot wordt om te bepalen wie er mee mag varen.

Tot de tachtig uitverkoren boten die 3 augustus de gracht op mogen gaan behoort ook de voetbalboot van de KNVB. Die dag verzamelt een grote groep (ex-)voetballers, coaches en scheidsrechters zich bij boot nummer 23 aan de Prinsengracht in Amsterdam.

Tot de aanwezigen behoren onder anderen bondscoach Louis van Gaal, (ex-)internationals Claudia van den Heiligenberg, Aron Winter, Patrick Kluivert en Ronald de Boer, scheidsrechter Kevin Blom en Eredivisie-spelers Mark Jan Fledderus en Regillio Vrede. Namens de KNVB zijn bondsvoorzitter Michael van Praag en directieleden Bert van Oostveen en Anton Binnenmars van de partij. De meeste aanwezigen hebben zich spontaan uit betrokkenheid aangemeld, om een statement te maken.

De voetbalboot met van links naar rechts: Aron Winter, Louis van Gaal, Patrick Kluivert, Ronald de Boer, Martijn Reuser en Pierre van Hooijdonk.

Voetbal is voor iedereen

De Canal Parade is een groot succes: 300.000 mensen genieten langs de kant - onder een heerlijk zonnetje - van de optocht over het water. De voetbalboot - met het opschrift 'Homo? Boeit geen flikker' - wordt van alle kanten met veel gejuich ontvangen.

Bondsvoorzitter Michael van Praag is tevreden, maar waarschuwt dat de strijd voor homo-acceptatie nog lang niet is gestreden. "Als voetballerij willen we een signaal geven dat we open moeten staan voor de medemens. Ik hoop dat onze hele achterban dit ook begrijpt en er voor open staat. Voetbal is voor iedereen, niemand uitgezonderd." Het bord met nummer 23, te vinden in het bondsbureau van de KNVB, herinnert aan deze strijd. 

Vreugde en trots op voetbalboot tijdens Gay Pride.

KNVB Galerij

In de rubriek KNVB Galerij krijgen 'verborgen' memorabilia van de KNVB Campus de aandacht die ze verdienen. Eerder verschenen in deze serie onder meer Het schilderij van Pim Mulier, de bal van Just Göbel uit 1912, de EK-beker van 1988 en een door Louis van Gaal gesigneerde vaan.

KNVB Galerij KNVB Galerij Lees alle 33 voorgaande items uit de KNVB Galerij.

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen