Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB Galerij, aflevering 33: Europees eerbetoon centurions

KNVB Media
KNVB Media
20 juli 2017, 17:00

Het Europese eerbetoon voor internationals die honderd caps achter hun naam hebben. - Foto: KNVB Media

De KNVB Campus in Zeist herbergt vele historische schatten uit het rijke verleden van de voetbalbond, opgericht in 1889. In aflevering 33 van de KNVB Galerij aandacht voor het eerbetoon van de UEFA aan de centurions.

Verdediger Frank de Boer is op 29 maart 2003 de eerste Nederlandse (en 43e Europese) international die zijn honderdste wedstrijd voor zijn land speelt. Namens de KNVB overhandigt directeur betaald voetbal Henk Kesler de international na het duel met Tsjechië een fles champagne en een bos bloemen. Daar blijft het niet bij. De Boer ontvangt bij de eerstvolgende interland ook nog een gouden schaal, met daarin gegraveerd de honderd interlands die hij voor Oranje is uitgekomen.

Centurions

In 2011 besluit de UEFA dat er (meer) aandacht en respect moet komen voor spelers die honderd interlands of meer voor hun land uitkomen. De bond introduceert in september van dat jaar een speciale pet (met logo van de nationale bond waarvoor de speler uitkomt) en een medaille voor de zogenaamde centurions.

De eerste onderscheidingen worden uitgereikt aan voormalig keeper Pat Jennings van Noord-Ierland en de inmiddels overleden Hongaarse international József Bozsik, wiens zoon de onderscheiding in ontvangst neemt. Vervolgens overhandigt de UEFA ook de andere - inmiddels ruim honderd - Europese internationals hun set bestaande uit een pet en medaille.

Frank de Boer, die als centurion gezelschap heeft gekregen van Edwin van der Sar, Phillip Cocu en Giovanni van Bronckhorst, krijgt samen met de andere drie op 11 november 2011 zijn UEFA-onderscheiding overhandigd door bondsvoorzitter Michael van Praag.

Bondsvoorzitter Michael van Praag overhandigt namens de UEFA de cap aan Edwin van der Sar, Frank de Boer, Giovanni van Bronckhorst en Phillip Cocu.

Vrouwen later, zaalvoetballers (nog) niet

Terwijl het aantal mannelijke centurions gestaag oploopt, blijft het bij het vrouwenvoetbal oorverdovend stil. Pas in oktober 2015 maakt de UEFA bekend ook de vrouwelijke recordinternationals van een onderscheiding te voorzien. Dat leidt ertoe dat bij de Olympische kwalificatiewedstrijd van de Oranjevrouwen tegen Noorwegen op 5 maart 2016 tien vrouwelijke (ex-)internationals hun cap en medaille ontvangen. Manon Melis is er daar één van, maar aangezien de plechtigheid vlak voor aanvang van het belangrijke duel plaatsvindt, verkiest zij de kleedkamer boven de ceremonie (dat baat overigens niet, het duel gaat met 4-1 verloren).

Alle vrouwelijke Oranje centurions na overhandiging op 5 maart 2016. Manon Melis ontbreekt vanwege de wedstrijdvoorbereiding.

Krijgen de vrouwen pas vier jaar later Europese erkenning, voor de zaalvoetballers lijkt die voorlopig helemaal uit te blijven. Samir Makhoukhi, Jamal El Ghannouti, Antoine Merlino, Hank Leatemia, Zaid El Morabiti en Dick Hulshorst hebben eveneens honderd of meer interlands gespeeld voor Oranje, maar zijn - als zaalvoetballers - blijkbaar nog niet in beeld bij de UEFA. Erkenning volgt wel in eigen land: sinds enkele jaren worden alle internationals (veld en zaal, man of vrouw), die honderd of meer interlands voor Oranje spelen, benoemd tot bondsridder.

KNVB Galerij

In de rubriek KNVB Galerij krijgen 'verborgen' memorabilia van de KNVB Campus de aandacht die ze verdienen. Eerder verschenen in deze serie onder meer het schilderij van Pim Mulier, de bal van Just Göbel uit 1912, de EK-beker van 1988 en een door Louis van Gaal gesigneerde vaan.

KNVB Galerij KNVB Galerij Lees alle 32 voorgaande items uit de KNVB Galerij.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen