Waddeneilanden debuteren in landelijke finale schoolvoetbal

Coen Willemsen
21 juni 2018, 14:45

De Kardinaal de Jongschool van Ameland schreef geschiedenis als eerste deelnemer van de Waddeneilanden aan de landelijke finaledag. - Foto: KNVB Media

Een primeur woensdag 20 juni bij de landelijke finaledag van het KNVB Schoolvoetbaltoernooi: de Kardinaal de Jongschool van Ameland deed mee. Hiermee zijn zij de eerste basisschool ooit van de Waddeneilanden die het hebben opgenomen tegen andere scholen op de KNVB Campus in Zeist.

Dinsdag zijn de jongens en meisjes van groep 5/6 al met de boot naar de vaste wal gekomen. Met busjes zijn ze vervolgens naar de Stay Okay in Bunnik gereden, waar ze zich konden voorbereiden op de grote dag. Vol goede moed en met een ongeslagen status in de voorrondes werd er die nacht gedroomd over prachtige doelpunten en sierlijke reddingen.

Overleg bij de Kardinaal de Jongschool.

Na een goede nacht en een stevig ontbijt stond de kinderen nog een verrassing te wachten. Voor elke speler was er namelijk een shirt in de kleuren van Ameland met de naam van de school op de rug. Onder luid gejuich werden de shirts uitgedeeld en aangetrokken. Ook aan de doelman was gedacht met een mooi keepersshirt.

Parade

Deze ervaring neemt niemand ze meer af, dit vergeten ze echt nooit meer

Samen met alle andere scholen werd de Kardinaal de Jongschool voorgesteld aan het publiek op het hoofdveld. Met een grote vlag en onder luid applaus van de meegereisde fans renden ze het veld op. Direct na de welkomsparade stond de eerste wedstrijd al op het programma. De basisschool uit Nes nam het op tegen basisschool Palet uit Almere.

Tijdens de spannende openingswedstrijd nam de Amelandse school de leiding met 1-0 en raakten ze zelfs nog de paal. Toch trok de school uit Almere aan het langste eind en wonnen ze de wedstrijd met 1-2. Ook in de tweede poulewedstrijd was de tegenstander een maatje te groot. Basisschool El Feth uit Bergen op Zoom won met 4-1 van de eilanders. Na de tweede wedstrijd liepen de kinderen met rode wangen naar de kant. “We hebben ons best gedaan maar de andere scholen waren nou eenmaal beter. Maar dat mag de pret niet drukken. Dat we hier vandaag zijn, vinden we allemaal heel erg leuk.”

Zesde van Nederland

Na de poulewedstrijden stond nog een laatste wedstrijd op het programma om de vijfde plaats. Na wederom een spannende wedstrijd moest de Kardinaal de Jongschool genoegen nemen met de zesde plaats. Toch bleef de sfeer goed in het team. “Het is voor de kinderen een fantastische belevenis, eigenlijk net een schoolreisje. Deze ervaring neemt niemand ze meer af, dit vergeten ze echt nooit meer”, vertelt begeleidster Martine.

De Abacus uit Huissen prolongeerde de titel bij de meiden in groep 7/8; vorig jaar waren zij ook al kampioen van Nederland.

Trots en moegestreden liepen de kinderen terug naar de busjes. Wel allemaal met een mooie medaille om de nek, want tijdens de finaledag op de KNVB Campus zijn er tenslotte alleen maar kampioenen.

Nederlands kampioenen

We hebben ons best gedaan maar de andere scholen waren nou eenmaal beter

Tijdens de landelijke finale namen de winnaars van de districtstoernooien het tegen elkaar op. In vier categorieën (voor jongens en meiden groep 5/6 en groep 7/8) werd er gestreden om het Nederlands kampioenschap. Bij de meiden ging in groep 5/6 De Dijck uit Maassluis met de titel aan de haal, bij de jongens was in diezelfde categorie de eer voor de Albert Schwertzerschool uit Rotterdam. In de oudste categorie, groep 7/8, was de titel een prooi voor de Julianaschool uit Overveen.

Vreugde bij jongens van de Julianaschool uit Overveen tijdens de finaledag. Zij werden Nederlands kampioen in de categorie groep 7-8.

De Abacus uit Huissen prolongeerde de titel bij de meiden in groep 7/8; vorig jaar waren zij ook al kampioen van Nederland. Het is voor het eerst in de historie van het landelijke schoolvoetbaltoernooi dat een school twee jaar op rij in dezelfde categorie kampioen wordt.

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.