Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB opent polikliniek voor voetballers met hersenschudding

KNVB Media
KNVB Media
6 maart 2018, 9:06

Voetballers die niet binnen een paar dagen herstellen van een hersenschudding kunnen terecht op het VMC in Zeist. - Foto: KNVB Media

De KNVB start dinsdag met spreekuren op de nieuwe polikliniek voor voetballers met een hersenschudding. Zowel recreanten als topspelers zijn na doorverwijzing van de huisarts welkom op het Voetbalmedisch Centrum (VMC) in Zeist wanneer de klachten langer aanhouden.

Jaarlijks lopen op de Nederlandse velden zo’n 4.000 voetballers een hersenschudding op. Ongeveer 500 melden zich vervolgens bij de spoedeisende hulp. In veruit de meeste gevallen is een aantal dagen rust voldoende om volledig te herstellen. Dit is echter niet altijd het geval. Voor deze voetballers is de polikliniek bestemd.

Informeren en begeleiden

Wij zijn er voor de voetballers om ze te informeren en te begeleiden met hun terugkeer op het veld

"De meesten denken in zulke gevallen dat je er even doorheen moet bijten en dat het dan wel weer goedkomt", legt medisch manager Edwin Goedhart van de KNVB uit. "Dit is echter niet zonder gevaar. Je hebt kans dat je er een tweede letsel overheen krijgt en ver wordt teruggeworpen in je herstel. Ook kan het gebeuren dat je niet van je klachten afkomt en vervolgens extra problemen krijgt. Wij zijn er voor de voetballers om ze te informeren en te begeleiden met hun terugkeer op het veld."

"Wij brengen eerst in kaart wat er precies is gebeurd", vervolgt Goedhart. "Vervolgens bespreken we de klachten en gaan diverse tests doen met de nek, het bewegingsapparaat, het evenwichtsorgaan en de hersenfuncties. Met al deze gegevens kunnen we adviezen op maat aanleveren."

De KNVB werkt hiervoor samen met het AMC en de VU. "We verzamelen samen de gegevens, die we gebruiken voor de behandeling van de voetballers. De resultaten kunnen we vervolgens ook gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek."

Edwin Goedhart: "We proberen elke groep passende aandacht te geven."

Breder beleid

De start van de polikliniek past binnen het bredere beleid van de KNVB gericht op voetbal en hersenen. "We screenen al onze spelers van de diverse nationale jeugdteams. Daarnaast bereiden wij een onderzoek voor naar veilig koppen bij kinderen. De oud-profs, die vragen hebben over hun hersenfuncties, kunnen we vanwege onze samenwerking doorsturen naar het VUmc voor meer gespecialiseerde zorg. Zo proberen we elke groep passende aandacht te geven."

Over het SMC Over het SMC Meer informatie over het Sportmedisch Centrum op de KNVB Campus.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen