Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB presenteert rapport ‘Nederland Opleidingsland’

KNVB Media
KNVB Media
18 november, 9:00

Het rapport 'Nederland Opleidingsland' biedt een analyse over de staat van het Nederlandse jeugdvoetbal als kweekvijver voor het nationale en internationale topvoetbal. - Foto: KNVB Media

De KNVB heeft het rapport ‘Nederland Opleidingsland, De stand van zaken’ opgesteld. Dit rapport biedt een analyse over de staat van het Nederlandse jeugdvoetbal als kweekvijver voor het nationale en internationale topvoetbal. In samenwerking met NMC Bright heeft de KNVB hiervoor cijfers verzameld en geanalyseerd om tot onderbouwde trends te komen.

Marcel Lucassen, directeur voetbalontwikkeling KNVB: “Nederland is klein, maar op voetbalgebied zijn we een groot land. We kunnen bogen op een rijke historie, met grote spelers. Daardoor wordt er vanuit het buitenland soms met ontzag naar ons gekeken, maar uiteraard ook kritisch in periodes waarin resultaten van Nederlandse teams of trainers uitblijven. Het succes op voetbalgebied hebben we voor een groot deel te danken aan onze manier van opleiden. De basis daarvan wordt bij de betaaldvoetbalorganisaties (bvo’s) gelegd. Daar worden de spelers gevormd. De KNVB profiteert hiervan via de nationale teams. Tegelijkertijd steken wij als voetbalbond veel tijd in de samenwerking met voetbalclubs, om de jeugdopleidingen naar een hoger niveau te tillen. Dagelijks houden we ons bij de KNVB bezig met de vraag hoe we onze opleiding verder kunnen verbeteren. Met dit rapport hopen we daar een bijdrage aan te leveren.”

Zeven thema's

Dagelijks houden we ons bij de KNVB bezig met de vraag hoe we onze opleiding verder kunnen verbeteren. Met dit rapport hopen we daar een bijdrage aan te leveren

Aan de hand van data over onder andere het rendement van opleidingen, de speelminuten van zelfopgeleide spelers in eerste elftallen en scouting van jeugdspelers, is de stand van Nederland als opleidingsland geanalyseerd. Daarnaast zijn de belangrijkste ontwikkelingen in de organisatie, structuur en certificering van opleidingen van bvo’s van de afgelopen 10 tot 15 jaar en trends uit het huidige voetbal bekeken. Dit is uitgewerkt in zeven hoofdstukken/thema’s: rendement, voetballandschap, competities, talentherkenning, ontwikkeling van spelers, trainers en staf, organisatie & beleid en financiën & budget.

Veel zelfopgeleide spelers

In het 78 pagina’s tellende rapport valt onder meer op dat bij de Nederlandse clubs vergeleken met Europese topcompetities al jarenlang veel zelfopgeleide spelers meespelen. Het percentage zelf opgeleide spelers in de eerste elftallen neemt wel af. Dit onderscheidend vermogen binnen Europa blijft nog overeind omdat deze dalende trend ook in veel andere landen te zien is.

Ook blijkt uit de cijfers dat de doorstroming van jeugdspelers naar het eerste elftal - het sportieve rendement van opleidingen - terugloopt. Er vertrekken nog steeds veel jonge Nederlandse spelers naar het buitenland, maar Nederlandse clubs zijn zelf ook zeer actief in het aantrekken van jeugdspelers uit het buitenland. Hiermee staat Nederland zelfs op de derde plek in Europa. Veel buitenlandse jeugdspelers kiezen voor een club in Nederland vanwege de opleiding en het aantal minuten dat ze hier kunnen spelen.

Samenwerking

De samenwerking tussen het amateurvoetbal, de bvo’s en de KNVB is uniek in Europa, maar het verloop bij de Technische Directeuren van de bvo’s is een punt van zorg. Dit komt de continuïteit van de aanpak niet ten goede.

Nederland Opleidingsland Nederland Opleidingsland Ga naar het volledige rapport.

‘Nederland Opleidingsland, De stand van zaken’ wordt na dit eerste jaar elke twee jaar gepubliceerd zodat trends ook goed kunnen worden gesignaleerd. Alle Technisch Directeuren en Directeuren Opleiding van de bvo’s zijn inmiddels van het huidige rapport voorzien.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen