Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

De kans om stappen te maken; opleiden in tijden van corona

KNVB Media
KNVB Media
24 augustus 2020, 13:26

Voor clubs is het essentieel dat het opleiden van trainers door kan blijven gaan. - Foto: KNVB Media

Dit seizoen dreigt het opleiden van trainers, bestuurders en scheidsrechters bij veel verenigingen iets meer naar de achtergrond te verschuiven. Begrijpelijk, zeggen twee KNVB-opleidingscoördinatoren, want er moet in deze periode nogal wat extra georganiseerd worden. Toch zien zij nu juist kansen om jezelf te ontwikkelen en een stap voorwaarts te zetten.

“In crisissituaties ga je altijd terug naar de basis, naar wat je moet doen,” zegt Marco Bout, Coördinator Voetbalopleidingen. “Het gaat dan om voldoende kader, materialen op het veld, kleedkamerindeling, dat soort praktische zaken. Daar gaat de eerste aandacht naar uit. Ontwikkelen, het verbeteren van je kader, krijgt dan minder prioriteit. En als er ook nog allerlei coronamaatregelen moeten worden genomen, dan wordt daar voorrang aan gegeven. ”

“Toch is het essentieel voor clubs dat de opleiding van trainers blijft doorgaan en wij kunnen dat op een veilige en inhoudelijk goede manier aanbieden”, voegt Bout eraan toe. “Trainer-coach zijn is geweldig, maar soms ook wel een complexe functie. Door het volgen van een KNVB-opleiding leer je veel om zaken en taken beter voor elkaar te krijgen.”

Het belang van opleiden en ontwikkelen

Bout is medeverantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de KNVB Academie en leidt een 23-koppig team ondersteund door een buitendienst van ruim 150 docenten. De leerbehoefte zal blijven, daarvan is hij overtuigd. Met name bij beginnende trainers die in het diepe worden gegooid.

Het is essentieel voor clubs dat de opleiding van trainers blijft doorgaan

Waar Bout zich meer zorgen om maakt, is de financiële kant, vooral wanneer het ledenbestand afneemt bij een mogelijke tweede golf van corona. “Want minder leden betekent ook minder coaches. Wat dat betreft zijn de voortekenen niet bijzonder gunstig. Gelukkig laat corona het op dit moment weer toe om het voetbalspel te kunnen spelen. En de competities gaan ook weer starten.”

Opleiden is van groot belang, zeker nu, stelt ook collega Werner ter Avest. Hij is verantwoordelijk voor de arbitrage- en bestuurdersopleidingen aan de KNVB Academie.

“Juist het begin van het seizoen is een goed moment is om te inventariseren wat er nodig is om mensen op te leiden. Om na te denken over wat er eigenlijk nodig is om de boel zo goed mogelijk draaiende te houden. En dan zie je dat elke vereniging gebaat is bij competente vrijwilligers. Bij mensen die met plezier hun rol vervullen binnen de club.” Hoe krijg je die? Door opleidingen. “Want daardoor kunnen mensen competenties ontwikkelen.”

Groot cursusaanbod

De KNVB biedt een heel palet aan opleidingen. Die zijn gericht op het leren met en van elkaar, met didactische werkvormen die cursisten helpen om ontwikkelstappen te zetten. Onlangs is een protocol opgesteld met richtlijnen voor docenten, deelnemers en verenigingen om te kunnen blijven leren in een veilige omgeving.

Ter Avest en Bout: “In de afgelopen twee jaar heeft de KNVB al enorme stappen vooruitgezet met Dugout, onze nieuwe elektronische leeromgeving, die blended learning mogelijk maakt. Dat is een combinatie van fysieke bijeenkomsten in het klaslokaal of in de bestuurskamer, praktijkervaring op het veld, en online leren. Niet gescheiden, maar met elkaar verbonden zodat ze elkaar versterken. Je maakt bijvoorbeeld opnames op het veld, die je uploadt en waarop je dan feedback vraagt.”

Dugout, de elektronische leeromgeving van KNVB.

Flexibel

Ik hoop dat dit een moment kan zijn voor scheidsrechters, trainers en bestuurders om in de eigen ontwikkeling te investeren

Door corona is de doorontwikkeling van Dugout in een stroomversnelling gekomen, zo stellen beide coördinatoren vast. “Dat betekent dat we het komend seizoen in alle opleidingen met Dugout zullen gaan werken. Dat maakt ons ook flexibeler: we kunnen onze opleiding online vervolgen wanneer fysiek contact niet meer mogelijk is. Vanzelfsprekend gebeurt het belangrijkste op het veld en zullen we nooit gaan opleiden zonder de praktijk. Maar verenigingen hoeven dus niet bang te zijn dat door een coronageval de opleiding ineens een paar maanden stilvalt. Voorwaarde is wel dat het voetbalspel gespeeld kan worden natuurlijk.”

Ter Avest: “Natuurlijk maken we ons zorgen over het leren in de praktijk, vragen ons af of we wel de hele competitie kunnen spelen, of we wel op normale wijze kunnen blijven voetballen. Maar ik hoop dat dit ook een moment kan zijn voor scheidsrechters, trainers en bestuurders om juist in de eigen ontwikkeling te investeren. Ik bedoel dan niet financieel, maar als persoonlijke inzet.”

“Dit is een bijzondere tijd waarin je wordt uitgedaagd om te reflecteren op je eigen handelen,” aldus Ter Avest. “Wij als KNVB zullen er alles aan doen om dat zo goed mogelijk te faciliteren. Zodat mensen binnen verenigingen deze periode kunnen aangrijpen om de volgende stap in hun ontwikkeling te zetten.”

SamenVooruit SamenVooruit Alles over voetbal en het coronavirus

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen