Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB Academie ontwikkelt e-learning VCT

KNVB Media
KNVB Media
3 juli 2018, 14:40

De KNVB Academie heeft een nieuwe e-learningmodule ontwikkeld. - Foto: KNVB Media

De KNVB Academie heeft een nieuwe e-learningmodule ontwikkeld die toekomstige trainers ondersteunt bij het maken van een goede planning voor voetbalconditionele trainingen. Met behulp van het onlineprogramma kunnen deelnemers ervaring opdoen met het maken van een twintigweekse planning, de zogenaamde VCT-planning.

Op het online leerplatform KNVB Dugout loggen cursisten in en kunnen zij zo direct met het lesmateriaal aan de slag. Met een handig drag-en-drop-systeem maken de cursisten aan de hand van een stappenplan een voetbalconditionele planning. Dit kunnen ze meerdere keren uitvoeren om op die manier te kunnen oefenen. Daarbij is de achtergrondinformatie direct opvraagbaar.

Veel voordelen

Volgens Michel Wijngaards, opleidingsontwikkelaar binnen de KNVB Academie, heeft deze nieuwe e-learning veel voordelen. “Doordat het een onlineprogramma is, kan de cursist waar en wanneer hij wil en in zijn eigen tempo kennis en vaardigheden opdoen.” De cursist krijgt na elke stap feedback en ziet daarbij per onderdeel waar er verbetering mogelijk is. De docent kan op de achtergrond meekijken en ziet op die manier welke leerbehoeften er nog zijn bij de cursisten. Met deze informatie kan hij zijn komende bijeenkomst daarop aanpassen.

Met behulp van het onlineprogramma kunnen deelnemers ervaring opdoen met het maken van een twintigweekse planning, de zogenaamde VCT-planning.

Een jaar geleden is de module geïntroduceerd als pilot bij de cursisten van UEFA A. Na positieve feedback is besloten om de pilot uit te breiden naar de UEFA B. Afgelopen maand hebben 25 ex-profs, die de UEFA B-opleiding volgen, kennisgemaakt met de e-learning. “Uit de evaluatie bleek dat zij ook unaniem de voordelen in van de e-learning inzien. Zij vinden het een grote vooruitgang ten opzichte van de papieren versie.”

Toekomst

Doordat het een onlineprogramma is, kan de cursist waar en wanneer hij wil en in zijn eigen tempo kennis en vaardigheden opdoen

Jaarlijks doen honderden cursisten mee aan de cursus UEFA A en UEFA B. “Het is de bedoeling dat zij voor het voetbalconditionele onderdeel van de trainerscursus allemaal aan deze e-learning gaan deelnemen. Voor de UEFA A-cursisten wordt de e-learning ingezet als een opfrismoment, omdat de kennis een aantal jaar na het behalen van het UEFA B-diploma soms wat is weggezakt”, legt Wijngaards uit.

Wijngaards gaat ervan uit dat er de komende jaren steeds meer wordt ingezet op het ontwikkelen van e-learningmodules. “Je moet met de tijd mee en ik ben een groot voorstander van ‘blended learning’. Dat houdt in dat je de traditionele manier van lesgeven in de klas combineert met online leermiddelen die de cursist bijvoorbeeld thuis kan doornemen. Het idee hierachter is dat de digitale leermiddelen de klassikale bijeenkomsten ondersteunen en versterken. Deze nieuwe e-learning is daar een perfect voorbeeld van.”

Rinus

Het grootste aanbod voetbaltrainingen, losse oefeningen en meerweekse programma’s. Plan ze in, vink ze af en zorg voor gevarieerde trainingen en een goede ontwikkeling van je team!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen