Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Cursisten ontvangen diploma Hoofd Opleiding Pro

Louise Arnoldussen
KNVB Media
11 januari 2018, 20:00

Als Hoofd Jeugdopleiding van een betaaldvoetbalclub ligt de focus op het ontwikkelen van de talenten en stafleden binnen de opleiding van de club. - Foto: KNVB Media

De opleiding ‘Hoofd Opleiding Pro’ werd afgelopen jaar voor de derde keer gegeven. Woensdagavond ontvingen vijftien cursisten hun diploma, waaronder Tim Gilissen, Manager Jeugdopleiding van NAC Breda. “Voor mij was dit een goede opleiding, om geïnformeerd en geïnspireerd te worden.”

Als Hoofd Jeugdopleiding van een betaaldvoetbalclub ligt de focus op het ontwikkelen van de talenten en stafleden binnen de opleiding van de club. Om de mensen met die functie beter te laten functioneren heeft de KNVB de opleiding ‘Hoofd Opleiding Pro’ in het leven geroepen.

De geslaagde cursisten, en genodigden, met hun diploma's.

Hoofd Jeugdopleiding

“Vaak zijn de mensen die deze functie bekleden oud-voetballers of trainers”, licht Vanessa de Knegt, opleidingsontwikkelaar voetbal van de KNVB, toe. “Dat betekent dat ze veel verstand hebben van het voetbal en het trainerschap, maar minder van beleid, financiën en de organisatorische kant. Wij leren ze met deze opleiding zo na te denken dat ze de jeugdopleiding beter kunnen neerzetten.”

De opdrachten die we kregen hebben me echt bewuster gemaakt van mijn persoonlijk handelen

“Een opleiding op deze manier is voor mij een goede manier om nieuwe impulsen en nieuwe inzichten te krijgen”, zegt Tim Gilissen. “Je wordt een aantal keren uit je eigen praktijk getrokken, hebt de luxe dat je een dag met andere cursisten optrekt en dat er goede experts voorbijkomen. De opdrachten die we kregen hebben me echt bewuster gemaakt van mijn persoonlijk handelen."

Inhoud

De opleiding van acht maanden focust zich op verschillende thema’s, waaronder het beleid en de financiën. Ook talentherkenning, talentontwikkeling, leidinggeven en het begeleiden van trainers komen aan bod. “Door alle verschillenden onderdelen vond ik de opleiding juist leuk om te volgen”, vertelt Gilissen. “Omdat er zoveel aanbod was, kon je ook selectief kijken naar wat voor jou de belangrijkste thema’s waren, waar je verder op in wilde gaan.”

Dat iedereen aan een leercoach gekoppeld werd, vond ik persoonlijk heel fijn

Anders dan de voorgaande twee keer dat de opleiding werd gegeven waren er ditmaal leercoaches in plaats van docenten. Eén leercoach begeleidde vier cursisten. Er was dus genoeg ruimte voor overleg, maar ook voor persoonlijk begeleiding. “Dat iedereen aan een leercoach gekoppeld werd, vond ik persoonlijk ook heel fijn. Dat geeft je toch extra reflectie.”

Diploma

Het behalen van het diploma is een criteria voor clubs om het Kwaliteit- en Performanceprogramma voor jeugdopleidingen succesvol te doorlopen. Dit programma is in het seizoen ’12/’13 door de KNVB opgezet om de kwaliteit van jeugdopleidingen in het Nederlandse voetbal te waarborgen en te verbeteren. “We willen er op deze manier voor zorgen dat trainers betere begeleiding krijgen, waardoor ze op hun beurt ook weer betere begeleiding kunnen geven aan de spelers. Uiteindelijk gaat het erom dat we de kwaliteit van het voetbal en het Nederlandse voetballandschap verbeteren,” legt De Knegt uit.

Voetbaltechnische ondersteuning Voetbaltechnische ondersteuning Meer informatie over het Kwaliteit- & Performance-programma.

Gilissen: “Iets wat ik naast mijn diploma mee terug neem naar de club, is dat er goede afstemming moet zijn tussen de mensen binnen de organisatie en dat je die mensen dan ook de ruimte moet geven om hun ding te doen. Eigenlijk zelf een stapje terug doen en meer de grote lijnen bewaken.”

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen