Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Inschrijving vernieuwde cursus Coach Betaald Voetbal geopend

KNVB Media
KNVB Media
20 februari 2017, 14:00

De inschrijving voor de vernieuwde cursus UEFA Pro/Coach Betaald Voetbal is geopend. - Foto: KNVB Media

In juni start de vernieuwde cursus UEFA Pro/Coach Betaald Voetbal. De cursus is grondig vernieuwd, waarbij meer dan ooit het talent van de cursist centraal staat. Vandaag, maandag 20 februari, is de inschrijving geopend.

Op basis van gesprekken met clubs, trainers en andere betrokkenen is een programma op maat samengesteld. De cursist kiest hierbij zijn eigen leertraject en wordt daarbij ondersteund door een leercoach. Er komt een minder vastgelegd studieprogramma en meer ruimte voor eigen ontwikkeling. Leon Vlemmings, één van de hoofdbetrokkenen bij de nieuwe cursusopzet: “Een coach is verantwoordelijk voor zijn eigen ontwikkeling.”

Winnaars van Morgen

We kunnen hiermee een goede slag maken

De vernieuwde cursus maakt onderdeel uit van de speerpunten van het rapport Winnaars van Morgen. Uit het speerpunt ‘cursussen meer op maat’, bleek dat er vraag was om trainersopleidingen meer te laten aansluiten op de behoeften en ambities van clubs. “De vraag uit de voetbalwereld om trainerscursussen meer op maat te maken was duidelijk en hier zijn we mee aan de slag gegaan”, zegt Frans de Kat, Coördinator Voetbalopleidingen bij de KNVB Academie. “We beginnen daarmee nu in de top, bij de opleiding Coach Betaald Voetbal.”

“In Europa staan we er nog altijd goed op, door onze manier van voetballen en onze opleidingen. Maar we streven er naar om het beter te doen. Leon Vlemmings heeft voor deze opleiding in de afgelopen maanden het veldwerk gedaan, door gesprekken te voeren met verschillende mensen uit de voetbalwereld. We kunnen hiermee een goede slag maken.”

Toelatingseisen

De toelatingseisen voor de cursus zijn tevens grondig veranderd. Een cursist werd in het verleden voor zestig procent beoordeeld op basis van zijn CV (werkervaring, opleiding en ervaring als speler) en voor veertig procent op basis van een cursusdag, waar onder andere een psychologische en persoonlijkheidstest gedaan worden. In de nieuwe opzet wegen beide onderdelen voor vijftig procent mee in de toelating.

“De kansen voor een ex-international of bijvoorbeeld een trainer met een universitaire opleiding hebben we dichterbij elkaar gebracht”, zegt Leon Vlemmings. De komende maanden worden gebruikt om de cursus, en met name de toetsing, verder te concretiseren. De criteria waar de cursist aan moet voldoen om zijn of haar diploma te halen zullen binnen de richtlijnen vallen die de UEFA hiervoor hanteert.

Kennis delen

Binnen de cursus willen we kandidaten niet alleen beoordelen op hun kennis en kunde, maar ook hun vermogen om continu te leren

De komende maanden worden gebruikt om de cursus, en met name de toetsing, verder te concretiseren. De criteria waar de cursist aan moet voldoen om zijn of haar diploma te halen zullen binnen de richtlijnen vallen die de UEFA hiervoor hanteert.

Vlemmings: “Binnen de cursus willen we kandidaten niet alleen beoordelen op hun kennis en kunde, maar ook hun vermogen om continu te leren. Naast een persoonlijke leerroute faciliteren we een programma waarin kennis gedeeld wordt en de cursist zichzelf verder kan specialiseren in bepaalde gebieden van het vak.”

Samenvatting Winnaars van Morgen Samenvatting Winnaars van Morgen Lees hier een samenvatting van het rapport.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen